c S

EU še vedno brez dogovora o glifosatu

26.10.2017 08:30 Bruselj/Ljubljana, 25. oktobra (STA) - EU danes še vedno ni dosegla dogovora o vprašanju podaljšanja veljavnosti dovoljenja za herbicid glifosat. Evropska komisija, ki je namesto prvotno predvidenega desetletnega podaljšanja predlagala podaljšanje za pet do sedem let, pravi, da bo ob upoštevanju stališč članic premislila o položaju in v kratkem sporočila datum za nov sestanek.

V komisiji niso želeli govoriti o podrobnostih današnjega sestanka, na katerem so članice EU obravnavale predloge o podaljšanju, povedali so le, da se je razpravljalo o več možnostih in da na koncu ni bilo glasovanja.

Ponovili so tudi stališče, da si bodo v sodelovanju s članicami še naprej prizadevali za čim širše soglasje ter za visoko raven zaščite zdravja in okolja v skladu z zakonodajo EU in na podlagi razpoložljivih znanstvenih podatkov.

Na slovenskem kmetijskem ministrstvu so v povezavi z današnjo razpravo pojasnili, da je bilo predstavljenih več različnih predlogov z različnimi obdobji odobrite ali pa ponovne presoje glifosata.

Stališče Slovenije je po navedbah ministrstva jasno: prepoved glifosata ob možnem kratkem prehodnem obdobju za prilagoditev kmetijstva novim razmeram, ki pa ne sme biti daljše od petih let.

Na kmetijskem ministrstvu ob tem izpostavljajo, da so neodvisno od razprave o glifosatu v okviru unije že začeli izvajati dejavnosti v smeri omejevanja uporabe fitofarmacevtih sredstev na nekmetijskih površinah.

Glifosat se v Sloveniji v glavnem uporablja na nekmetijskih površinah - cestah, železnicah, parkih in pokopališčih, majhen del pa v kmetijstvu. Na leto se proda okoli 70-85 ton aktivne snovi, o sami uporabi pa ni podatkov, so še pojasnili na ministrstvu.

Evropski parlament je v torek v Strasbourgu sprejel resolucijo, v kateri je izrazil nasprotovanje prvotno predvidenemu predlogu Evropske komisije za desetletno podaljšanje dovoljenja, ki se izteče 15. decembra letos.

Namesto tega so evropski poslanci v resoluciji, ki sicer ni zavezujoča, predlagali postopno opustitev te snovi in popolno prepoved glifosata v EU do 15. decembra 2022.

Evropska komisija je kmalu po sprejetju parlamentarne resolucije napovedala spremembo svojega predloga - namesto podaljšanja za deset let podaljšanje za pet do sedem let, a očitno tudi s tem ni zagotovila preboja.

Tudi evropski državljani so v okviru državljanske pobude zbrali že več kot milijon podpisov za popolno prepoved herbicida.

Za popolno prepoved glifosata se zavzema tudi okoljevarstvena organizacija Greenpeace, ki se je danes znova ostro izrekla proti temu "azbestu naše generacije" in izpostavila, da komisiji danes že petič zapored ni uspelo pridobiti zadostne podpore članic.

Glifosat je najpogosteje uporabljen herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu, na trgu pa je od leta 1974. Kritiki opozarjajo na njegovo morebitno rakotvornost.