c S

ZPS opozarja ATVP na prakse ponudnikov trgovalnih računov

26.10.2017 08:30 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pozvala k zaščiti interesov potrošnikov, saj tudi letos prejema veliko pritožb potrošnikov o praksah ponudnikov trgovalnih računov. Na podlagi pritožb sklepa, da na trgu prihaja do nepoštenih poslovnih praks in izigravanja zakonodaje o varstvu potrošnikov.

Kot so danes sporočili iz ZPS, iz pritožb potrošnikov in pregledov trga sklepajo, da na trgu prihaja do nepoštenih poslovnih praks in izigravanja zakonodaje o varstvu potrošnikov, ki imetnikom trgovalnih računov povzročajo ekonomsko škodo in znižujejo že v prejšnjih letih omajano zaupanje v finančni trg.

Od nadzornika trga pričakujejo ukrepe glede stroškov izplačila dividend, omogočanja zamenjave ponudnika, zaračunavanja stroškov za poslovanje s trgovalnim računom in vprašanjem previsoko zaračunanih nadomestil za poslovanje s trgovalnim računom v preteklosti.

Glede stroškov izplačila dividend ZPS opozarja, da so letos vsi ponudniki trgovalnih računov uvedli nadomestila, povezana z izplačilom dividend, nova tovrstna nadomestila pa potrošnikom zaračunava tudi KDD. Zaračunani stroški so pri treh ponudnikih lahko celo višji od izplačane dividende, tako da potrošnik dividend sploh ne prejme, mora pa poravnati stroške za njihov obračun. Pri nekaterih ponudnikih pa je način obračuna, ki je odvisen od višine izplačane dividende, takšen, da lahko pride do velikih neskladij med nadomestili, ki jih mora poravnati potrošnik, in dejanskimi stroški ponudnika.

Pri ZPS so prepričani, da je izplačilo dividend lahko sestavni del storitve vodenja trgovalnega računa in da zato zaračunavanje posebnih nadomestil ni upravičeno. Poleg tega so stroški vodenja računa in nadomestila za vzdrževanje stanja na računu v Sloveniji omejeni in ne smejo znašati več kot 0,5 odstotka povprečne vrednosti nematerializiranih vrednostnih papirjev na tem računu, kar mora vključevati tudi storitve ponudnikov v povezavi s korporacijskimi dejanji, dodajajo.

Glede zamenjave ponudnika ZPS opozarja, da nekateri ponudniki trgovalnih računov svojim strankam zaračunavajo nadomestila, katerih namen je potrošnikom preprečiti zamenjavo ponudnika. Izpostavili so, da družba Alta za vsak prvi prenos vsake posamezne serije vrednostnega papirja zaračuna nadomestilo v višini 120 evrov, družba Ilirika pa najmanj 60 evrov. Po prepričanju ZPS pri tem ne gre le za nepošteno poslovno prakso, ampak tudi za izigravanje in kršitev zakona.

Glede zaračunavanja stroškov za poslovanje s trgovalnim računom ZPS pravi, da kljub zakonski omejitvi Alta in Ilirika potrošnikom za poslovanje s trgovalnim računom še vedno zaračunavata previsoke stroške. To si omogočata z uvedbo dražjih paketov z dvomljivimi dodatnimi storitvami (npr. možnost elektronskega trgovanja), v katere sta po oceni ZPS uvrstila večji del svojih obstoječih strank. Sorodno rešitev so našli tudi pri Abanki, kjer so stroški v skladu z zakonskimi določili omejeni le za račun, ki je namenjen izključno hrambi vrednostnih papirjev, rešitve z možnostjo trgovanja pa se dodatno zaračuna, so dodali.

Glede previsoko zaračunanih nadomestil za poslovanje s trgovalnim računom v preteklosti pa ZPS pravi, da ponudniki, ki so potrošnikom zaračunavali previsoke stroške in si s tem zagotovili neupravičene dohodke, teh niso začeli vračati oškodovanim potrošnikom, kljub temu da avtentična razlaga o omejitvi stroškov poslovanja s trgovalnim računom velja tudi retroaktivno.