c S

O sestanku glede NLB v Bruslju tudi koalicija

26.10.2017 08:24 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - O izhodiščih in pričakovanjih pred četrtkovim sestankom finančne ministrice Mateje Vraničar Erman in evropske komisarke Margrethe Vestager o alternativah za uresničitev zavez glede NLB po propadu prodajnega postopka za banko je danes govorila tudi koalicija. Naklonjenosti prodaji banke v koaliciji ni.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je po koalicijskem sestanku danes v Ljubljani povedala, da so se seznanili z aktualnimi pričakovanji Evropske komisije glede spoštovanja zavez o NLB po junijski odločitvi vlade, da zaradi nezadovoljstva s ponujeno ceno za delnice in tveganj, povezanih s problematiko prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev nekdanje LB, ne nadaljuje postopka javne prodaje delnic državne NLB.

Po besedah Kustec Lipicerjeve je koalicija ministrici "dala jasna navodila, da se pogovarja v smeri, ki ne bo dovoljevala dodatnega oškodovanja slovenskih davkoplačevalcev", saj je bilo tega do zdaj preveč.

Ministrica gre po navedbah vodje poslanske skupine največje parlamentarne stranke v Bruselj s pričakovanjem koalicije, da ponudi določene kompenzacijske ukrepe, a nikakor ne v smeri kakršnegakoli novega oškodovanja ali tveganja za davkoplačevalce.

Peter Vilfan (DeSUS) je medtem povedal, da v poslanski skupini nasprotujejo, da bi država NLB v tem trenutku prodajala. "NLB je v tem trenutku banka, ki je konsolidirana, ki je bila dokapitalizirana z denarjem davkoplačevalcev in mislim, da si ne moremo dovoliti, da bi na nek način dvakrat davkoplačevalci nosili to breme," je navedel.

DeSUS si želi, da bo ministrica v četrtek zagovarjala stališče, da se zaveza glede prodaje banke spremeni oziroma da se najdejo drugačni načini za njeno uresničitev.

Prvi med poslanci SD Matjaž Han pa je zatrdil, da je treba "enkrat vendarle tudi povedati komisiji, da smo suverena država" in da je tudi ekonomska suverenost pomembna. Tudi Han upa, da se bo ministrica dogovorila za alternativne rešitve, saj so se razmere od 2013, ko je Slovenija zaveze dala, bistveno spremenile, država in banka pa sta v drugačnem položaju.

Trije člani koalicijskih strank so odgovarjali tudi na vprašanje, ali se ni Slovenija znašla v kočljivem položaju, ko pri prizadevanjih za hrvaško uresničevanje sodbe arbitražnega sodišča glede poteka meje med državama zagovarja spoštovanje vladavine prava, v tem primeru pa prodajnega postopka skladno z zavezami ni izvedla in bi dogovor spet spreminjala.

Kustec Lipicerjeva je povedala, da Slovenija zaveze za zdaj spoštuje, a pojavile so se nove okoliščine, ki so bistveno vplivale na potek dogodkov. Pri tem je omenila predvsem problematiko na Hrvaškem.

Vilfan je ocenil, da sta to različni stvari, da pa "se v mednarodnem pravu in pravu nasploh ter v mednarodnih odnosih te stvari lahko zelo različno tolmačijo in za nekaj takega gre tudi pri tej zadevi".

Han medtem vidi "absolutno veliko razliko med tema dvema vidikoma". Ko gre za mednarodnopravne akte, je po njegovem prepričanju eno, v tem primeru pa gre za "nekatere mednarodne dogovore, v katere so nas prisilili". Pri tem je omenil finančni sektor s svojimi interesi.