c S

DVK sprejela odlok o razpisu drugega kroga predsedniških volitev

25.10.2017 15:25 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Ker noben kandidat v nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev ni dobil večine veljavnih glasov, je Državna volilna komisija (DVK) danes sprejela odlok o razpisu drugega volilnega kroga, ki bo v skladu z napovedmi v nedeljo, 12. novembra. Volišča bodo znova odprta med 7. in 19. uro. Odlok DVK bo objavljen v uradnem listu, ki bo izšel v petek.

Tekmeca v drugem krogu predsedniških volitev v nedeljo, 12. novembra, bosta aktualni predsednik republike Borut Pahor in kamniški župan Marjan Šarec. Predčasno glasovanje bo 7., 8. in 9. novembra - torej od torka do četrtka med 7. in 19. uro. Najpozneje do 8. novembra lahko volivci pri svoji okrajni volilni komisiji uredijo vse potrebno, če bi zaradi bolezni želeli glasovati na domu.

Prav tako do 8. novembra se lahko volivci pri svoji okrajni volilni komisiji prijavijo za glasovanje na posebnih voliščih na območju drugih volilnih okrajev. Volivci - invalidi, ki menijo, da njihovo volišče ni dostopno invalidom, pa lahko do istega dne sporočijo svoji okrajni volilni komisiji, da želijo glasovati na volišču, ki je določeno kot dostopno za invalide.

Volivci, ki so v priporu, zavodu za prestajanje kazni, v bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo in invalidi pa lahko do 1. novembra sporočijo svoji okrajni volilni komisiji, da želijo glasovati po pošti.

Sicer po preštetih 99,99 odstotka glasovnic podatki na spletni strani DVK kažejo, da je Pahor v prvem volilnem krogu dobil 47,1 odstotka glasov, Šarec pa 24,93 odstotka. Na tretjem mestu je pristala Romana Tomc (SDS), ki je prejela 13,72 odstotka glasov, Ljudmila Novak (NSi) je dobila 7,17-odstotno podporo.

Na peto mesto se je z 2,22-odstotno podporo uvrstil Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija), sledijo Boris Popovič (Slovenija za vedno) z 1,79 odstotka, Maja Makovec Brenčič (SMC) z 1,72 odstotka, Suzana Lara Krause (SLS) z 0,77 odstotka in Angelca Likovič (Za otroke!) z 0,58 odstotka glasov.

Volilna udeležba na nedeljskih volitvah je po delnih neuradnih izidih bila 43,67-odstotna.