c S

NPU preiskuje sume kaznivih dejanj, povezanih z blagovno znamko

25.10.2017 14:30 Celje/Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes opravljajo hišne preiskave na območju ljubljanske in celjske policijske uprave. Pri tem iščejo dokaze med drugim za utemeljitev suma kaznivega dejanja poneverbe, povezanega z blagovno znamko. NPU po neuradnih informacijah portala 24ur.com preiskuje zakonca Mirka in Tanjo Tuš.

Kot so za STA sporočili iz Generalne policijske uprave (GPU), preiskovalci NPU v današnjih štirih hišnih preiskavah stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju ljubljanske in celjske policijske uprave iščejo dokaze za utemeljitev suma kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter pranja denarja.

Fizični osebi sta osumljeni storitve kaznivega dejanja poneverbe in uporabe tujega premoženja s tem, ker sta kot lastnika celotnega poslovnega deleža gospodarske družbe prenesla blagovni znamki, ki ju je uporabljala gospodarska družba, nase, za prenos blagovne znamke pa gospodarska družba ni prejela ustreznega plačila.

Osumljenca sta si s tem dejanjem po navedbah policije pridobila protipravno premoženjsko korist, ki znaša nekaj čez 19 milijonov evrov, za isti znesek je oškodovana gospodarska družba iz Celja.

Kot še navajajo na GPU, sta osumljena v nadaljevanju s premoženjem, to je blagovno znamko, za katero sta vedela, da izvira iz kaznivega dejanja, razpolagala tako, da sta jo prenašala na več tujih gospodarskih družb, vse z namenom, da s pranjem zakrijeta ali poskusita zakriti izvor tega premoženja in da s tem onemogočita identifikacijo imetnika tega premoženja.

Predkazenski postopek je bil uveden na podlagi ovadb več bank, usmerja pa ga Okrožno državno tožilstvo v Celju. Pri izvajanju operativnih aktivnosti sodeluje 21 preiskovalcev NPU. Nobeni od osumljenih oseb ni odvzeta prostost, so še navedli na GPU, kjer pa podatkov o fizičnih osebah zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo dati.

Po neuradnih informacijah spletnega portala 24ur.com preiskovalci NPU preiskujejo sume kaznivih dejanj, ki naj bi jih s prodajo blagovne znamke Tušmobil zagrešila zakonca Mirko in Tanja Tuš, ko naj bi po nekaterih podatkih brezplačno prenesla nase blagovno znamko in jo nato prodala za 29 milijonov evrov.

Po navedbah portala policija preiskuje, na kakšen način sta Mirko in Tanja Tuš postala lastnika blagovne znamke, ki je bila v lasti Tuš Holdinga. S to potezo naj bi si namreč Mirko Tuš nakopal tudi zamere pri bankah upnicah, ker s kupnino naj ne bi poravnal svojih obveznosti do skupine Tuš.

Zakonca Tuš sta po podatkih 24ur.com osumljena poneverbe. Preiskovalci namreč sumijo, da za blagovno znamko nista nič plačala, ampak jo le prenesla nase. Med osumljenci pa naj bi bil neuradno tudi nekdanji prvi mož Tuš Holdinga Matjaž Zadravec, ki trenutno živi v Dubaju.