c S

Nekdanja turška ministrica ustanovila novo nacionalistično stranko

25.10.2017 14:04 Ankara, 25. oktobra (STA) - Nekdanja turška notranja ministrica Meral Aksener je danes v Ankari ustanovila novo nacionalistično stranko. Z Dobro stranko, kot jo je poimenovala, namerava na volitvah leta 2019 izzvati vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Aksenerjeva je sicer ostra kritičarka Erdogana, saj mu očita, da s svojim vladanjem spodkopava turško demokracijo, sodstvo, varnost in gospodarstvo. To bodo tudi glavne točke programa Dobre stranke, ki bo sicer desnosredinska, konservativna in nacionalistična, je pojasnila.

Nekdanja ministrica želi zapolniti prazen prostor v turškem političnem spektru in prevzeti volivce tako AKP kot tudi opozicijski desnosredinski stranki CHP ter ultra nacionalistični MHP, piše nemški portal Deutsche Welle.

Privrženci Aksenerjeve so jo danes že slavili kot bodočo predsednico vlade. "Postala bom predsednica," pa jim je odvrnila Aksenerjeva in zagotovila, da bo njena Dobra stranka ponovno poskrbela za pravičnost v državi, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Aksenerjeva je bila v 90. letih prejšnjega stoletja kratek čas notranja ministrica, ko je bil premier Necmettin Erbakan. Do nedavnega je bila poslanka MHP, a se je sprla s predsednikom te stranke Devletom Bahcelijem, saj je za razliko od njega ostra kritičarka Erdogana, poleg tega pa ga je želela zamenjati na vrhu stranke. Pred letom dni so jo zato izključili iz MHP.

Med drugim je Aksenerjeva na spornem referendumu aprila letos o spremembi turške ustave pozivala ljudi, naj glasujejo proti. Več razočaranih članov MHP se je že pridružilo Dobri stranki.