c S

Sodišče EU: Država sama odgovorna za prosilca za azil, če ga ne vrne v roku

25.10.2017 14:32 Luxembourg, 25. oktobra (STA) - Sodišče EU je danes presodilo, da mora Avstrija obravnavati prošnjo za azil iranskega državljana, čeprav je pred tem že zaprosil za mednarodno zaščito v Bolgariji. Iranski državljan Madžid Širi je najprej zaprosil za mednarodno zaščito v Bolgariji, nato pa še v Avstriji.

Širi pred avstrijskimi sodišči izpodbija zavrnitev njegove prošnje za mednarodno zaščito v Avstriji in njegovo odstranitev v Bolgarijo. Bolgarija, preko katere je vstopil v Evropsko unijo in kjer je tudi vložil to prošnjo, je pred tem odobrila, da ga bo ponovno sprejela. Iranec trdi, da je Avstrija na podlagi dublinske uredbe postala odgovorna za obravnavo njegove prošnje, ker Bolgariji ni bil predan v šestmesečnem roku od odobritve bolgarskih organov, da ga bodo ponovno sprejeli.

V skladu z dublinsko uredbo mora prošnjo za azil obravnavati država članica, preko katere je vstopil v EU - v tem primeru Bolgarija. Toda Sodišče EU je razsodilo, da se odgovornost v celoti prenese na državo članico, ki je vložila zahtevo za sprejem - v tem primeru na Avstrijo, ker Širija v šestmesečnem roku ni izročila Bolgariji.

Poleg tega je sodišče razsodilo, da se prosilec za mednarodno zaščito lahko sklicuje na iztek šestmesečnega roka. To velja neodvisno od vprašanja, ali se je ta rok iztekel pred sprejetjem odločitve o predaji ali po njem. Države članice imajo obveznost v zvezi s tem določiti učinkovito in hitro pravno sredstvo, so sporočili s sodišča.

Sodba bo imela verjetno posledice za številne podobne primere, vložene v letih 2015 in 2016, ko je v Evropo prišlo veliko število ljudi, ki so zaprosili za mednarodno zaščito.