c S

Kriminalisti potrkali na vrata Mirka Tuša

25.10.2017 13:00 Celje, 25. oktobra (STA) - Nacionalni preiskovalni urad po neuradnih informacijah spletnega portala 24ur.com preiskuje sume kaznivih dejanj, ki naj bi jih s prodajo blagovne znamke Tušmobil zagrešila zakonca Mirko in Tanja Tuš, ko naj bi po nekaterih podatkih brezplačno prenesla nase blagovno znamko in jo nato prodala za 29 milijonov evrov.

Policija preiskuje, na kakšen način sta Mirko in Tanja Tuš postala lastnika blagovne znamke, ki je bila v lasti Tuš Holdinga. S to potezo naj bi si namreč Mirko Tuš nakopal tudi zamere pri bankah upnicah, ker s kupnino naj ne bi poravnal svojih obveznosti do skupine Tuš. Zato naj bi prijavo za te domnevno sporne posle dale kar banke.

Zakonca Tuš sta po podatkih 24ur.com osumljena poneverbe. Preiskovalci namreč sumijo, da za blagovno znamko nista nič plačala, ampak jo le prenesla nase. Med osumljenci pa naj bi bil neuradno tudi nekdanji prvi mož Tuš Holdinga Matjaž Zadravec, ki trenutno živi v Dubaju.

O dogajanju, povezanem z blagovnimi znamkami, je pred časom med drugim poročal spletni portal Siol.net. Po poročanju portala julija letos je Mirko Tuš novembra 2016 blagovne znamke Engrotuša, ki so bile od leta 2011 v lasti Mirka in Tanje Tuš, prenesel na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga.

Kdo je njegov lastnik, ni mogoče preveriti, zelo verjetno pa je to Mirko Tuš, je poročal portal in dodal, da je glede na to, da je bilo podjetje v tamkajšnji register vpisano maja lani, mogoče domnevati, da je bilo ustanovljeno prav za to, da je Tuš nanj prenesel blagovne znamke in jih skril pred upniki. S tem je Tuš v roke dobil vzvod, da se vključi v prodajni postopek, čeprav so glede na višino njegovih dolgov dejanske lastnice holdinga banke.

Mirko Tuš je podoben manever izpeljal že pri Tušmobilu, tretjem največjem mobilnem operaterju v državi, ki ga je leta 2014 kupil Telemach. Banke, ki so prejele veliko večino od 110-milijonske kupnine, so naknadno ugotovile, da se je Tuš vzporedno s Telemachom dogovoril še o prodaji Tušmobilove blagovne znamke, ki jo je pred tem brezplačno prenesel nase. Čeprav je Telemach zanjo zakoncema Tuš odštel 29 milijonov evrov, jo je kmalu zatem ukinil.

Posel z blagovno znamko je bil sklenjen v Luksemburgu, kjer se konča lastništvo Telemacha, prejemnik sredstev pa naj bi bilo podjetje Middlesbor iz Hongkonga, za katerim naj bi stala zakonca Tuš, je takrat poročal Siol.net.

Banke bi Tušu to, da jih je prikrajšal za višjo kupnino, še celo spregledale, je navedel portal. Ko je zadeva prišla na dan, so od njega zahtevale, naj s kupnino poravna svoje obveznosti do skupine Tuš. Te so znašale okoli 25 milijonov evrov. Toda namesto da bi jih poravnal, je sam sebi rok vračila podaljšal za več let.

Tri največje banke upnice - NLB, SID banka in Gorenjska banka - so zato zoper Mirka Tuša po takratnih informacijah portala vložile kazensko ovadbo. Zaradi prenosa blagovnih znamk so mu očitale zlorabo položaja.