c S

Kdo so novi člani najmočnejšega organa na Kitajskem?

25.10.2017 11:17 Peking, 25. oktobra (STA) - Kitajska komunistična partija je danes predstavila nov stalni komite politbiroja, najvplivnejši organ s sedmimi člani, ki bodo drugo največje gospodarstvo na svetu vodili prihodnjih pet let. Pet od sedmih članov je novih, v komiteju sta ostala samo predsednik Xi Jinping in premier Li Keqiang.

Vsi novi člani so starejši od 60 let, kar nakazuje, da Xi še ne bo tako kmalu razkril svojega naslednika. Sam je bil namreč v komite izvoljen leta 2007 pri 54 letih in je pet let kasneje nasledil Hu Jintaa na čelu partije in države.

Xi Jinping

64-letni Xi je na kongresu kitajske komunistične partije dobil drugi mandat na čelu te stranke. V prvem petletnem mandatu je pridobil veliko oblast in postal najmočnejši kitajski voditelj po Mao Zedongu. Njegov cilj je zgraditi Kitajsko v globalno velesilo, se je pa pod njegovo vladavino povečalo zatiranje svoboščin.

Li Keqiang

62-letni Li je predsednik vlade in ima v rokah vajeti kitajskega gospodarstva. V prvem mandatu je zaveznik bivšega predsednika Hu Jintaa izgubil nekaj moči v primerjavi s Xijem, ki se je dal imenovati na čelo več pomembnih gospodarskih odborov.

Li Zhanshu

67-letni Li velja za Xijevega najtesnejšega zaveznika v stalnem komiteju. Bivši vodja Xijevega kabineta bi bil lahko imenovan za predsednika kitajskega ljudskega kongresa.

Wang Yang

62-letni Wang je podpredsednik kitajske vlade in zagovornik gospodarskih reform. Je edini novi član stalnega komiteja, ki ne prihaja iz Xijevega kroga. Leta 2014 je obiskal Slovenijo.

Wang Huning

62-letni Wang je glavni partijski teoretik. Bil je svetovalec treh predsednikov in je razvil tesne odnose s Xijem. V stalnem komiteju bo verjetno zadolžen za propagando, ideologijo in organizacijo partije.

Zhao Leji

60-letni Zhao je novi vodja partijske protikorupcijske komisije, pred tem pa je vodil partijski oddelek za kadrovske zadeve. Bil je partijski sekretar v Xijevi domači provinci Shaanxi.

Han Zheng

63-letni Han je bil partijski sekretar Šanghaja, pred tem pa tudi župan tega finančnega središča. Je član šanghajske elite, ki je prisegla zvestobo Xiju.