c S

V Ljubljani dvodnevni mednarodni forum o ugotavljanju korupcijskih tveganj

25.10.2017 11:17 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v sodelovanju z Regionalno protikorupcijsko pobudo (RAI) in Regijskim svetom za sodelovanje ob podpori Avstrijske razvojne agencije v Ljubljani pripravila dvodnevni mednarodni regijski forum na temo preprečevanja korupcije s pomočjo učinkovitega ugotavljanja korupcijskih tveganj, ki se je začel danes.

Predsednik KPK Boris Štefanec je v današnjem uvodnem nagovoru izrazil svoje zadovoljstvo, da je bila Slovenija v torek kot država opazovalka sprejeta v RAI. Tovrsten korak razume kot priznanje delu komisije v dosedanjih 13 letih delovanja. Hkrati je izpostavil pomembnost mednarodnega sodelovanja v boju proti korupciji, saj da korupcija ne pozna meja.

Radu Cotici iz Regijskega sveta za sodelovanje je spomnil na izsledke nedavne raziskave njihovega sveta na temo javne uprave in podjetništva v regiji Balkan Barometer 2017. Ta je pokazala, da korupcija predstavlja eno največjih skrbi ljudi v regiji pri 32 odstotkih državljanov, kar pomeni petodstotni prirastek glede na lanske rezultate raziskave.

"Glas ljudstva moramo vzeti resno ter se posvetiti ozaveščanju javnosti, še posebej glede javnih storitev, ter se boriti proti korupciji brez milosti. Enovit model boja proti korupciji, ki bi enako učinkovito ustrezal različnim okoljem, ne obstaja, zato so tovrstni forumi izjemnega pomena, saj omogočajo medsebojno sodelovanje, izmenjavo izkušenj in oblikovanje najboljših pristopov za boj proti korupciji v različnih gospodarskih okoljih," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost KPK.

Tudi za predsedujočega RAI Davorja Dubravico je forum "neprecenljivo orodje za medsebojno učenje ter naslavljanje bistvenih problematik, vezanih na izvajanje mehanizmov ter za razpravo na temo prihodnosti ocene korupcijskih tveganj in oceno zakonodaje z vidika korupcijskih tveganj v regiji".

Vodja programa pri Avstrijski razvojni agenciji Monika Tortschanoff pa je poudarila zavezanost avstrijske vlade k podpori Jugovzhodni Evropi v boju proti korupciji. "Danes in jutri slavimo dosežke držav, še posebej na področju ocene korupcijskih tveganj in ocene zakonodaje z vidika korupcijskih tveganj. Dovolite mi, da izrazim svoje zadovoljstvo ob zaznavanju resničnega truda, ki ga vlade držav in civilna družba vlagajo v medsebojno sodelovanje in delitev odgovornosti na tem področju," je dejala.

Danes in v četrtek bodo na forumu, ki se ga udeležujejo predstavniki različnih ministrstev za pravosodje, protikorupcijskih teles in nevladnih organizacij iz Jugovzhodne Evrope, razpravljali o družbenih vzorcih korupcije in se osredotočili na posebne oblike korupcije v gospodarstvih Jugovzhodne Evrope, so še sporočili iz KPK.

RAI je medvladna regionalna organizacija, naslednica protikorupcijske iniciative v okviru Pakta stabilnosti, ki je bila ustanovljena leta 2007 in spodbuja boj proti korupciji v državah Jugovzhodne Evrope. Svoje programe izvaja predvsem v svojih članicah (med drugim Albaniji, BiH, Bolgariji, Črni gori, Hrvaški, Makedoniji, Moldaviji, Romuniji in Srbiji), njene temeljne aktivnosti pa so spremljanje protikorupcijskih strategij in zakonodaje, pomoč pri določanju korupcijskih tveganj in vzpostavitev pregleda protikorupcijskega delovanja držav članic RAI.