c S

Dobovšek bo 18. novembra ustanovil stranko Dobra država

25.10.2017 11:17 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Civilna pobuda znotraj zavoda Dobra država bo prerasla v politično stranko, ustanovili jo bodo 18. novembra na Vrhniki, so sporočili iz zavoda, katerega strokovni vodja je poslanec Bojan Dobovšek. Kot so pojasnili, bo ključni cilj stranke upravljanje države v javnem interesu, temelj za to pa bo protikorupcijsko delovanje na vseh ravneh.

"Slovenija je zašla v labirintu brezprogramskega, t. i. reaktivnega vladanja, ki v razmerah solidne gospodarske rasti sicer omogoča vzdrževanje povprečne stabilnosti in razvoja, dolgoročno pa ogroža temelje države. Javni denar dnevno nenamensko polzi, odteka skozi številne korupcijske pore sistema namesto, da bi se usmerjal v dvigovanje kakovosti življenja državljanov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po njihovih navedbah je posledica prepredenosti celotnega sistema z različnimi oblikami korupcije dejstvo, da na koncu državi, tudi v razmerah ugodnih gospodarskih razmer, zmanjka denarja za zdravstvo, šolstvo, pokojnine in infrastrukturo.

Kot so napovedali, bo stranka Dobra država združevala svobodomiselne ljudi, ki se bodo zavzemali za edini pravi cilj delovanja države: "kakovost življenja vseh državljanov ne glede na njihova svetovnonazorska, ideološka, verska, politična ali druga prepričanja". "Dobra država bo presegala dosedanje politične vzorce, prakse in delitve, ki škodujejo Sloveniji in povzročajo neustvarjalno, negativno, včasih celo sovražno vzdušje. Zavzemala se bo za sistem upravljanja, ki bo človeku in okolju prijazen," so zatrdili.

V politično stranko bo po njihovih navedbah prerasla civilna pobuda, ki znotraj zavoda deluje več kot leto dni in po vseh slovenskih regijah zbira predloge in mnenja ter oblikuje ekipo za dobro upravljanje države.

Kot ustanovitelj zavoda Dobra država, ki je bil ustanovljen konec leta 2015, je zapisan Peter Jamnikar, Dobovšek, ki po izstopu iz poslanske skupine SMC vodi poslansko skupino nepovezanih poslancev, pa je strokovni vodja zavoda. Tako Jamnikar kot Dobovšek sta sodelovala tudi pri ustanavljanju SMC, ki je leta 2014 na državnozborskih volitvah zmagala, a sta se pozneje s stranko razšla. Dobovšek je iz stranke SMC izstopil jeseni 2014, iz poslanske skupine pa poleti 2015.