c S

Republikanski senatorji z ostro kritiko proti Trumpu

25.10.2017 09:41 Washington, 25. oktobra (STA) - Ameriški senatorji, ki se jim počasi izteka mandat, vse bolj glasno kritizirajo predsednika ZDA Donalda Trumpa. V torek sta ga Bob Corker in Jeff Flake označila za nevarnega za demokracijo. Po Corkerju je zdaj tudi Flake napovedal, da se na volitvah prihodnje leto ne bo potegoval za še en mandat v senatu.

"Ne smemo pristati na sedanjo robatost našega dialoga v državi s tonom, ki ga narekuje vrh," je izjavil Flake v svojem govoru v senatu.

"Nikoli ne smemo imeti za normalno redno in občasno spodkopavanje naših demokratičnih norm in idealov. Nikoli ne smemo ponižno sprejeti vsakodnevnega trganja naše države na dvoje," je dejal senator iz Arizone.

Kritiziral je "osebne napade, grožnje načelom, svoboščinam in institucijam, očiten prezir resnice in dostojnosti, nepremišljene provokacije zaradi največkrat najmanjših in povsem osebnih razlogov, razlogov, ki nimajo ničesar z dobrobitjo ljudi, ki so nas izvolili, da jim služimo".

"Nobena od teh strašnih značilnosti naše sedanje politike ne sme nikoli postati normalna," je poudaril Flake. "Imam otroke in vnuke, ki jim moram odgovarjati, zato, gospod Trump, ne bom sodeloval ali bil tiho," je še dodal.

Flakea je za nastop že pohvalil kolega iz Arizone John McCain, nekdanji republikanski predsedniški kandidat in prav tako glasen kritik Trumpa. Po drugi strani je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders dejala, da "je verjetno pametna poteza", da Flake ne bo več kandidiral.

Pred Flakeom je Trumpa v torek kot nevarnega za demokracijo označil tudi senator iz Tennesseeja Bob Corker, s katerim je Trump znova obudil medsebojne spore. Corker, predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose, ki je v začetku meseca Belo hišo označil za "vrtec za odrasle", je v torek znova izrazil zaskrbljenost zaradi Trumpove zunanje politike in glede pogovorov o davčni reformi v državi.

V pogovoru za televizijo je Corker, ki se prav tako ne bo več potegoval za sedež v senatu, dejal, da bi bilo za Trumpa bolje, če bi vsaj zunanjo politiko "pustil profesionalcem". Prav tako bi bilo bolje, če bi oblikovanje davčne reforme prepustil kongresu, kot pa da na najrazličnejše načine pritiska na kongresnike.

Novinarjem je dejal, da je Trumpova strategija poimenskega sramotenja in laganja "poniževalna za našo državo". Obnašanje predsednika pa ne le, da se ne izboljšuje, ampak se še poslabšuje.

Trump mu seveda ni ostal dolžan in ga je ostro napadel na svojem priljubljenem mediju - Twitterju. "Mar ni žalostno, da se lahkokategorni senator Bob Corker, ki ne more biti ponovno izvoljen v veliki državi Tennessee, želi zdaj boriti proti dodatnim davčnim rezom," je zapisal predsednik. Corkerja je označil za "nesposobnega vodjo senatnega odbora za mednarodne odnose", glede na to "kako slabo kaže ZDA".

Corker se je na to odzval le z zapisom, da gre za "iste neresnice od povsem neresnicoljubnega predsednika", zraven pa dodal še zbadljivko, naj se "opozori osebje za dnevno varstvo".