c S

ZDA bodo spet sprejemale begunce, a ne iz 11 tveganih držav

25.10.2017 08:45 Washington, 25. oktobra (STA) - Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je po 120 dneh blokade obnovila sprejemanje beguncev, a ne iz 11 držav "visokega tveganja". Za katere države gre, v Washingtonu niso pojasnili, so pa predstavniki administracije ameriškim medijem povedali, da gre večinoma za muslimanske države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je začasno prepoved sprejemanja beguncev uvedel januarja in se nato do potrditve na vrhovnem sodišču za ta ukrep boril do konca junija. Ukrep je utemeljeval s tem, da bo ta omogočil ustrezen pregled varnostnih postopkov in njihovo zaostritev.

Kot je za AFP povedala Jennifer Higgins iz ameriškega imigracijskega urada, pristojna za begunce, bodo prosilci za azil v ZDA deležni strožjih preverjanj, med drugim tudi njihove dejavnosti na spletnih družbenih omrežjih. "Varnost Američanov je naša največja prioriteta," je dejala novinarjem na posebnem brifingu.

Za katerih enajst držav prepoved sprejemanja beguncev še naprej velja, v Washingtonu niso navedli, so pa pojasnili, da gre za iste države, ki so že od leta 2015 na seznamu držav za temeljitejše varnostno preverjanje. Zdaj bodo te države deležne še dodatnega 90-dnevnega preverjanja s strani varnostnih in obveščevalnih služb, kaj se bo lahko zgodilo po tem, pa ni jasno.

Šlo naj bi sicer za Egipt, Iran, Irak, Libijo, Mali, Severno Korejo, Somalijo, Sudan, Južni Sudan, Sirijo in Jemen, navaja AFP. Razen Severne Koreje gre za države z večinsko muslimanskim prebivalstvom.

Trump je nov izvršni ukaz glede beguncev izdal pozno v torek in z njim nadomestil iztekajočega, ki je bil del sporne prepovedi prihodov ljudi iz več večinoma muslimanskih držav. Ta ukrep je sprožil vrsto pravnih postopkov, ker naj bi bil predvsem uperjen proti muslimanom, ne pa toliko za povečevanje varnosti države, kot je utemeljeval predsednik.

Trump je sicer že pred tem tudi močno znižal zgornjo mejo števila beguncev, ki so jih ZDA še pripravljene sprejeti. Če je njegov predhodnik Barack Obama za prejšnje fiskalno leto, ki se je izteklo 30. septembra letos, to mejo postavil pri 110.000, je Trump najprej napovedal znižanje na 53.000, na koncu pa je mejo postavil celo na 45.000.

Dejansko so ZDA v izteklem fiskalnem letu sprejele 53.716 beguncev. Približno polovica jih je prišla iz Sirije, Iraka, Irana in Somalije - držav, ki so v omenjeni skupini, za katero še naprej velja blokada.