c S

Rusija z vetom proti podaljšanju preiskave kemičnih napadov v Siriji

25.10.2017 08:13 New York, 24. oktobra (STA) - Rusija je danes vložila veto na predlog resolucije Varnostnega sveta ZN o podaljšanju preiskave napadov s kemičnim orožjem v Siriji. Predlog, ki so ga pripravile ZDA, je podprlo 11 članic Varnostnega sveta, Rusija in Bolivija sta bili proti, Kitajska in Kazahstan pa sta se vzdržala.

Na mizi je bil predlog podaljšanja mandata skupne komisije ZN in Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) za leto dni. Njeno delo naj bi se sicer zaključilo 18. novembra.

OPCW v preiskavi ugotavlja, ali je bilo v napadih sploh uporabljeno kemično orožje, odgovornost pa preiskuje odbor ZN, poimenovan Skupni preiskovalni mehanizem (JIM).

Rusija, zaveznica režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, je veto na resolucijo vložila, ker je želela pred glasovanjem preučiti poročilo odbora o napadu s sarinom v sirskem mestu Kan Šejkun aprila letos, ki bo objavljeno šele v četrtek. To je bila že deveta resolucija o Siriji, ki jo je Rusija blokirala z vetom.

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikku Haley je po glasovanju obtožila Moskvo, da je znova stopila na stran diktatorjev in teroristov, ki uporabljajo to orožje. "Rusija je znova pokazala, da bo naredila vse, da bi zagotovila, da se barbarski Asadov režim ne bo nikoli soočil s posledicami uporabe kemičnega orožja," je zapisala v sporočilu za javnost.

"Z zavrnitvijo podaljšanja dela Skupnega preiskovalnega mehanizma - neodvisnega in povsem tehničnega organa - je dala Rusija jasno vedeti, da ji ni mar za zaustavitev uporabe kemičnega orožja v svetu," je dodala ameriška veleposlanica.

Velika Britanija, Francija in ZDA obtožujejo sile sirskega predsednika Bašarja al Asada, da stojijo za napadom v Kan Šejkunu, v katerem je umrlo najmanj 87 ljudi, od tega 30 otrok.

Ločena preiskava ZN za vojne zločine je v začetku septembra sicer že objavila poročilo, v katerem krivdo za napad pripisuje sirskim letalskim silam, kar Damask vseskozi zanika.