c S

Avstrijska civilna družba opozarja, da svobodnjaki niso pretrgali vezi s skrajneži

25.10.2017 08:12 Dunaj, 24. oktobra (STA) - Avstrijska civilna družba je danes opozorila, da Svobodnjaška stranka (FPÖ) ni pretrgala vezi s skrajneži in ne bi smela postati vladna stranka. Mandatar za sestavo nove avstrijske vlade, vodja Ljudske stranke (ÖVP), Sebastian Kurz je danes sporočil, da se bo o oblikovanju koalicije pogajal s svobodnjaki.

Organizacija SOS Mitmensch je danes opozorila, da osebe, ki so skrajni desničarji ali blizu neonacistom, ne bi smele prevzeti ministrskih položajev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dokumentacijski center avstrijskega upora, ki spremlja skrajno desnico, je sporočil, da bodo 21 od 51 poslanskih sedežev FPÖ zasedli člani mladinskih združenj, ki zagovarjajo nemški nacionalizem.

Mauthausnov odbor, ki zastopa zapornike v nacističnih koncentracijskih taboriščih, pa je danes objavil dosje spornih izjav in incidentov, v katere so bili vpleteni politiki FPÖ. V enem od primerov je predstavnik svobodnjakov na Tirolskem aprila na Facebooku zapisal "Vse najboljše, Adolf!" ob rojstnem dnevu nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja. Odbor tudi navaja, da so se predstavniki stranke udeležili dogodkov, na katerih so sodelovale nacionalistične organizacije, ali objavljali ksenofobične ali protimuslimanske komentarje na svetovnem spletu.

Svobodnjaki so se v zadnjih letih trudili popraviti svoj ugled in se predstavljati kot zmerna stranka. Umirili so svojo protimigrantsko retoriko, izključili člane s skrajnimi pogledi in zavzeli bolj proevropsko stališče.