c S

Parlamentarne stranke s prvimi analizami rezultatov njihovih predsedniških kandidatk

25.10.2017 08:06 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - V parlamentarnih strankah, ki so na predsedniških volitvah imele svoje kandidatke, a nobena ni prišla v drugi krog, že analizirajo rezultate. V NSi so se odločili, da v drugem krogu za zdaj ne bodo podprli nikogar. Iz izjav predstavnikov SDS je razbrati, da utegnejo tako odločitev sprejeti tudi oni. Prav tako se o podpori še niso odločili v SMC.

Izvršilni odbor NSi je v ponedeljek rezultat nedeljskih predsedniških volitev, na katerih je po delnih neuradnih rezultatih njihova kandidatka in predsednica NSi Ljudmila Novak prejela 7,16 odstotka glasov, ocenil kot lep dosežek. Stranka je naredila korak naprej, saj je izboljšala rezultat z zadnjih volitev, je za STA pojasnil vodja volilnega štaba Novakove Robert Ilc.

Ob tem je priznal, da so pričakovali nekoliko višji rezultat. "Ne skrivamo višjih ambicij, naredili bomo vse, da bomo na državnozborskih volitvah dosegli in presegli mejo desetih odstotkov," je še napovedal Ilc.

Izvršilni odbor je po njegovih besedah razpravljal tudi o morebitni podpori kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog, aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju in kamniškemu županu Marjanu Šarcu, in se odločil, da zaenkrat ne bo podprl nikogar. V stranki bodo spremljali dogajanje pred drugim krogom volitev in se v zadnjem delu kampanje odločili, koga - če sploh - bodo podprli.

Tudi v SDS bodo organi stranke o morebitni podpori kateremu od kandidatov pred drugim krogom še odločali, so pojasnili za STA. Predsednik SDS Janez Janša je sicer že v nedeljo dejal, da so "v zagati", ker da "ni izbire".

Sicer pa prav tako v volilnem štabu in organih stranke že analizirajo rezultate njihove kandidatke Romane Tomc, sicer evropske poslanke, ki je po delnih neuradnih rezultatih prejela 13,74 odstotka glasov.

Tudi izvršni odbor SMC je v ponedeljek opravil analizo nastopa njihove kandidatke. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je po delnih neuradnih rezultatih prejela 1,72 odstotka podpore. Ocenili so, da so v kampanjo vstopili prepozno, kar jim bo lekcija za prihodnje, so pojasnili za STA.

Rezultata po njihovih navedbah ne gre povezovati z državnozborskimi volitvami in podporo stranki. Izrazili so tudi zaskrbljenost nad nizko volilno udeležbo. Soglasno so se odločili, da si je pred odločitvijo glede morebitne podpore kandidatoma pred drugim krogom treba vzeti čas. Kdaj bodo takšno odločitev sprejeli, še ni znano.

O podpori Pahorju pa bo v četrtek odločal izvršni odbor DeSUS, je ob robu delovnega obiska luksemburškega ministra za zunanje in evropske zadeve Jeana Asselborna v Sloveniji povedal predsednik stranke in zunanji minister Karl Erjavec. Ta je Pahorja skupaj z nekaterimi vidnejšimi člani DeSUS podprl že v prvem krogu, sicer pa stranka aktualnemu predsedniku republike ni izrekla enotne podpore.