c S

Slovenske novinarske organizacije solidarne s katalonskimi kolegi

24.10.2017 15:43 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Slovenske novinarske organizacije so danes izrazile podporo avtonomni in neodvisni katalonski javni radioteleviziji ter solidarnost s kolegi na katalonski javni televiziji TV3, javnem radiu in tiskovni agenciji, ki jim je španska vlada v soboto zagrozila z odvzemom samostojnosti.

Društvo novinarjev Slovenije, Združenje novinarjev in publicistov ter Sindikat novinarjev Slovenije so v sporočilu za javnost opozorili, da javni mediji ne delujejo v imenu vlade, ampak v imenu javnosti. Prav zato je izrednega pomena, da se vodstvo in nadzornike imenuje po demokratičnih postopkih, ki ščitijo novinarje in medijske ustvarjalce pred političnimi pritiski, so poudarili.

Kot dodajajo, je politično obvladovanje javnih medijev v svojem bistvu nedemokratično in nevarno za samo demokracijo. "Napovedan grob poseg v neodvisnost javnih medijev bi pričakovali kvečjemu v kaki nedemokratični državi, ne pa od vlade članice Evropske unije," so zapisali.

Če bo španska vlada politično prevzela katalonske javne medije, v slovenskih novinarskih organizacijah pričakujejo, da bo Evropska zveza novinarjev (EFJ) od Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Evropskega sveta kot tudi od Sveta Evrope zahtevala, da ukrepajo proti Španiji. "Svoboda tiska in javnega izražanja je namreč ena temeljnih človekovih pravic in osnov evropskega povezovanja," so še poudarili v sporočilu za javnost.

Španska vlada je v soboto odločila, da bo odstavila katalonsko vlado, razpustila katalonski parlament, izvedla regionalne volitve in prevzela nadzor nad katalonskimi javnimi mediji.