c S

Katalonije naj nove volitve ne bi rešile pred posredovanjem Madrida

24.10.2017 14:34 Barcelona, 24. oktobra (STA) - Regionalna vlada v Kataloniji se ne bo izognila posredovanju Madrida in začasni razveljavitvi avtonomije zgolj z morebitnim razpisom novih volitev, je danes dejal španski pravosodni minister Rafael Catala. Kot je poudaril v pogovoru za španski nacionalni radio, bi trenuten spor glede prizadevanj za neodvisnost rešila le jasna sprememba smeri.

Kršitev obveznosti s strani regionalnega voditelja Carlesa Puigdemonta ni mogoče rešiti zgolj z razpisom novih volitev, je dejal. Potrebne bi bile volitve "in še nekaj dodatnega", kar bi vključevalo izključitev vsakršne možnosti za enostransko razglasitev neodvisnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Katalonski regionalni parlament se bo v četrtek sestal na izrednem zasedanju, na katerem bi lahko "prehitel" Madrid in napovedal nove volitve. Se pa oblasti v Madridu obenem pripravljajo tudi na možnost, da bi Puigdemont na seji razglasil neodvisnost Katalonije.

V odgovor na neomajna prizadevanja katalonskih oblasti za neodvisnost na podlagi izidov referenduma 1. oktobra je španski premier Mariano Rajoy minulo soboto predlagal posredovanje osrednje vlade, ki za Katalonijo med drugim predvideva odstavitev vlade, razpustitev parlamenta in razpis novih volitev.

Španski senat, ki bo imel o tem zadnjo besedo, naj bi danes potrdil uradni mandat za 27-članski odbor, ki bo preučil, kako najbolje prevzeti začasno upravljanje pokrajine. O konkretnih ukrepih bo senat odločal v petek, Puigdemont pa ima še pred tem možnost nagovoriti zgornji dom španskega parlamenta.

Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom španske ustave, ki osrednji vladi omogoča, da začasno razveljavi avtonomijo pokrajine, če ta ne izpolnjuje svojih obveznosti do države.