c S

Levica za državni nakup Mercatorja

24.10.2017 14:32 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Levica bo na četrtkovi seji odbora DZ za finance in monetarno politiko SDH predstavila predlog, naj pripravi načrt za odkup Mercatorja in njegovo sanacijo. Na Mercator je v Sloveniji vezanih 200.000 delovnih mest, zato bi vlada ob težavah Agrokorja, ki je Mercatorjev lastnik, morala reagirati, je ocenil vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec.

Levica se je tako zavzela za sklic seje odbora DZ, ki bo odločal o predlogu, naj vladi, ta pa Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), naloži pripravo načrta za odkup Mercatorja in njegovo sanacijo. Vlada pa naj preuči še možnost dolgoročnega preoblikovanja Mercatorja v zadrugo v lasti slovenskih dobaviteljev, je na današnji novinarski konferenci povedal Mesec.

Ob tem naj vlada in SDH preverita tudi, ali je Agrokor izpolnil svoje obveznosti iz pogodbe iz leta 2014, ko je Mercator kupil, in ali obstaja možnost razdrtja pogodbe. Komisija za preprečevanje korupcije in specializirano državno tožilstvo pa naj raziščeta potencialna kazniva dejanja pri prodaji Mercatorja Agrokorju. Kot je navedel Mesec, naj bi namreč Mercator lani Agrokorju odpisal za 46 milijonov evrov dolga.

Mesec je ocenil, da bi država lahko kupila Mercator za približno 200 milijonov evrov in ga v roku šestih let prestrukturirala. Ta znesek bi bil po njegovih navedbah mnogo nižji od potencialne gospodarske škode, če bi Mercator ugasnil, ki so jo ocenili na med 200 do 300 milijonov evrov letno.

Agrokor je Mercator kupil leta 2014, ko je od slovenskih družb in bank kupil približno 53 odstotkov za 172 milijonov evrov, v prevzemni ponudbi s ceno za delnico v višini 86 evrov pa je delež povečal na 82 odstotkov. Delnica Mercatorja na Ljubljanski borzi kotira pri približno 28 evrih.

Nad prezadolženim Agrokorjem, katerega težave so v javnost prišle spomladi, bdi izredna uprava, ki jo je imenovala hrvaška vlada. Nova uprava je s posebno revizijo ugotovila, da je skupina Agrokor lani ustvarila nekaj več kot 1,5 milijarde evrov izgube. V Mercatorju zagotavljajo, da poslujejo stabilno in da izpolnjujemo vse obveznosti do zaposlenih, dobaviteljev in države.

Tudi slovenska vlada je medtem, da bi zaščitila interese za državo pomembne družbe, sprejela poseben zakon in v upravo Mercatorja imenovala izrednega člana Gregorja Planteua. Ta je ugotovil, da so vsi Mercatorjevi posli, sklenjeni z Agrokorjem in z njim povezanimi družbami med 8. majem in 8. avgustom, ustrezali načelom vestnosti, gospodarnosti in verodostojnosti.