c S

Kurz se bo o koaliciji pogajal s svobodnjaki

24.10.2017 14:24 Dunaj, 24. oktobra (STA) - Vodja zmagovalke parlamentarnih volitev v Avstriji, ljudske stranke (ÖVP), Sebastian Kurz je danes na Dunaju sporočil, da se bo o oblikovanju koalicije pogajal s svobodnjaki (FPÖ). Predsednik svobodnjakov Heinz-Christian Strache je nato sporočil, da je FPÖ pripravljena na koalicijske pogovore, ki se bodo začeli v sredo opoldne.

Stranki se vsebinsko ponekod povezujeta, na nekaterih točkah pa stojita tudi narazen, je pred tem dejal Kurz. A kot je dodal, je v pogovoru s Strachejem dobil vtis, da imajo močno voljo za skupna prizadevanja za spremembe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kurz je tudi znova poudaril, da mora imeti njegova vlada nedvomno proevropsko usmeritev. Prisotna mora biti volja za aktivno sooblikovanje EU, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal 31-letni dosedanji zunanji minister.

Strache je kasneje sporočil, da je stranka pripravljena na koalicijske pogovore, a hkrati posvaril, da se lahko zgodi, da pogovori morda ne bodo uspešni. "Nihče naj ne misli, da bomo ÖVP olajšali stvari," je dejal.

Poleg prvega moža svobodnjakov se bodo z ljudsko stranko na strani FPÖ pogajali še generalni tajnik stranke Herbert Kickl, podpredsednik stranke Norbert Hofer, vodja poslanske skupine Norbert Nemeth in poslanka svobodnjakov Annelise Kitzmüller.

Prvo koalicijo med ljudsko stranko in svobodnjaki po drugi svetovni vojni je imela Avstrija pred skorajda 18 leti. Črno-modra koalicija je bila v Avstriji na oblasti med letoma 2000 in 2006.

"Avstrija si zasluži hitro oblikovanje vlade," je danes še dejal Kurz. Spomnil je, da koalicijska pogajanja v povprečju trajajo 60 dni, in obljubil, da pri pogovorih ne bo odlašal. Do božiča bi morala Avstrija dobiti stabilno vlado, je menil.

ÖVP je na volitvah 15. oktobra dobila 31,5 odstotka glasov oziroma 62 sedežev v parlamentu, svobodnjaki pa so bili tretji s 26 odstotki in bodo imeli 51 poslancev.

Na drugo mesto so se uvrstili dosedanji koalicijski partnerji ljudske stranke socialdemokrati s 26,9 odstotka. Slednji so že sporočili, da se umikajo v opozicijo.

Kurz je že prejšnji teden začel preliminarne pogovore o oblikovanju koalicije. Že takrat se je kot najverjetnejša možnost izkazalo zavezništvo med ÖVP in FPÖ. Svobodnjaki so kot pogoj za vstop v koalicijo postavili vodenje notranjega ministrstva, ki bi ga lahko prevzel sam Strache.

Svobodnjaki so že bili v avstrijski vladi, in sicer leta 2000, ko je stranko vodil razvpiti Jörg Haider. Zaradi sodelovanja svobodnjakov v vladi je EU proti Avstriji tedaj uvedla sankcije. Tokrat takšen protest zaradi vstopa FPÖ v vlado ni verjeten, po eni strani zaradi tega, ker je stranka nekoliko omilila svoja stališča, in predvsem ker so po vsej Evropi kot gobe po dežju nastale številne podobne populistične stranke.