c S

Za Orbana Srednja Evropa še zadnji branik Evrope, slovaški politiki stavijo na EU

24.10.2017 13:46 Budimpešta/Bratislava, 24. oktobra (STA) - Madžarski premier Viktor Orban je Srednjo Evropo razglasil za še zadnji branik in "območje brez migrantov" na evropski celini. Enotnost med državami, kot so Madžarska, Poljska in Češka, bi po njegovem lahko ustavila globalizacijo in množično priseljevanje. Politični vrh v Bratislavi je medtem Slovaško označili kot "proevropski otok v regiji".

Orban je spregovoril v ponedeljek zvečer na slovesnosti ob 61. obletnici madžarske revolucije leta 1956, spontane vstaje proti tedanji komunistični madžarski vladi in sovjetskim silam. Pri tem je v svojem slogu znova ostro napadel Evropsko unijo.

Zahodni Evropi je očital, da nikoli ni spoštovala Madžarov in ni razumela njihove odločenosti, da ohranijo svojo kulturo in način življenja. Evropa se je po njegovem znašla "v slepi ulici", številne države članice EU pa so postale "talke finančnega špekulantskega imperija".

"Želeli smo verjeti, da se staro gorje ne more vrniti. Želeli smo verjeti, da se komunistične sanje o tem, da nas spremenijo v Homo Sovieticus, ne morejo več pojaviti. Zdaj pa smo osupli, ko vidimo, kako sile globalizacije prežijo pri vratih in nas skušajo iz Madžarov preoblikovati v Homo Brusselicus," je dejal po poročanju spletnega portala Daily News Hungary.

Glede migracij je posvaril, da je "finančni špekulantski imperij" nad Evropo pripeljal "invazijo novih priseljencev" in jo želi spremeniti v "mešano celino". Srednja Evropa je po njegovih besedah v središču boja za prihodnost Evrope in je še zadnje "območje brez migrantov" na celini. Kot je vztrajal, "je migracije mogoče ustaviti, globalizacijo mogoče obdržati pod nadzorom, Bruselj mogoče obrzdati in načrte finančnih špekulantov mogoče prekrižati", a le če se srednjeevropski "Poljaki, Čehi, Slovaki, Romuni in Madžari" združijo.

Po drugi strani pa so se slovaški predsednik Andrej Kiska, premier Robert Fico in predsednik parlamenta Andrej Danko medtem v skupni izjavi zavezali, da bodo nedvoumno vztrajali pri svoji proevropski in proatlantski usmeritvi ter skušali Slovaško umestiti v samo srce EU. Evropski komisar iz Slovaške in podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, ki je prisostvoval ponedeljkovemu dogodku, je to zunanjepolitično izjavo označil kot "pravo odločitev ob pravem času", a Slovaško obenem tudi opozoril, naj se ne oddalji od svojih sosed.

Kot ocenjuje agencija Reuters, so se slovaški politiki s ponedeljkovo izjavo odzvali na zmago evroskeptičnega, proti priseljencem usmerjenega populista Andreja Babiša na parlamentarnih volitvah na Češkem. Z Babišem na čelu se bo namreč Češka verjetno pridružila vladajočim politikom na Poljskem in Madžarskem, ki poudarjajo nacionalni interes in so proti poglabljanju integracije v EU.

Premier Robert Fico je ob podpisu skupne izjave v ponedeljek izjavil, da "si nikoli ni upal komentirati političnih situacij v drugih državah", a je "vesel, da je Slovaška postala proevropski otok v regiji". Zatrdil je sicer, da do izjave resda prihaja v zelo primernem času, a da je to povsem slučajno.

Reuters ob tem dodaja, da se je Fico sam že večkrat "spopadel" z Brusljem - med drugim je njegova vlada skupaj z Madžarsko vložila tožbo proti EU zaradi obveznih kvot za razporejanje beguncev -, a se kljub temu rad pohvali, da je uspel Slovaško leta 2009 popeljati v območje z evrom. V zadnjem času tudi vse pogosteje poudarja, kako želi svojo državo umestiti v "jedro" Evrope, tudi če se bodo njene sosede odločile ostati na periferiji.