c S

Rektor Marušič in odvetnik Cugmas zavračata očitke tožilstva

24.10.2017 13:43 Koper, 24. oktobra (STA) - Na koprskem okrajnem sodišču se je v ponedeljek z zagovoroma nadaljevalo sojenje rektorju Univerze na Primorskem (UP) Draganu Marušiču in odvetniku Velimirju Cugmasu. Pred dvema tednoma, ko so ju na sodišče privedli policisti, se nista zagovarjala, na tokratnem naroku pa sta zanikala očitke tožilstva, danes poročajo Primorske novice.

Po obtožnem predlogu naj bi rektor storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, odvetnik pa naj bi ga k temu napeljal. Koprska sodnica Melita Černe je na ponedeljkovo nadaljevanje sojenja povabila deset prič, a te še niso prišle na vrsto. Sodišče je pred nadaljevanjem obravnave zavrglo tudi vlogo univerze, ki je predlagala prenos pristojnosti na drugo sodišče; sklep še ni pravnomočen.

Sodnica je zavrgla tudi vse druge predloge za prenos krajevne pristojnosti, saj je presodila, da je njihov namen le zavlačevanje postopka. Vsebinsko sta o podobnih predlogih že pred časom odločila tako višje kot vrhovno sodišče.

Rektor Marušič je v zagovoru orisal svoj pogled na domnevno ozadje sodnega procesa, v katerem se je znašel zaradi očitka, da je mimo pravil zakona o javnem naročanju podpisal pogodbo o pravni pomoči in dodatek k tej pogodbi z odvetnikom Cugmasom, poročajo Primorske novice.

Marušič je prepričan, da je bilo njegovo imenovanje novembra 2011 za rektorja šok za strukture, ki so do takrat obvladovale vse vzvode odločanja. Univerza je bila nekakšno družinsko podjetje, je dejal, posamezniki pa so skrbeli za zaslužke peščice. Novo vodstvo naj bi po njegovih besedah prekinilo nekatere prakse.

Tožilstvo Marušiču očita zlorabo uradnega položaja v začetku leta 2012, odvetnik Cugmas pa naj bi ga k temu napeljal. Za tožilstvo je sporna pogodba o izvajanju pravne pomoči, ki jo je rektor podpisal s Cugmasom v nasprotju z zakonom o javnem naročanju. Marušiču tožilstvo še očita, da ni izvedel postopka javnega naročila, postopek, po katerem je prišlo do podpisa pogodbe, pa naj ne bi bil transparenten, prav tako ni sledil načelom o zagotavljanju konkurence med ponudniki.

Odvetnik Cugmas je ponovno predlagal izločitev sodnice Černetove, kot razlog je navedel dvom v njeno nepristranskost. Pri tem je ponovil, da mu sodišče ni pravilno vročilo sodnih pošiljk, zmotile so ga tudi nekatere sodničine ugotovitve glede pravilnosti vročanja sodnih pisanj.

Poudaril je, da rektor ni storil nobenega kaznivega dejanja, ki mu ga očita tožilstvo, prav tako ne on ne rektor nista imela nobenega naklepa.