c S

Varnostni svet ZN o usodi preiskave uporabe kemičnega orožja v Siriji

24.10.2017 09:31 New York, 24. oktobra (STA) - Varnostni svet ZN bo danes glasoval o morebitnem podaljšanju mednarodne preiskave napadov s kemičnim orožjem v Siriji. Čeprav nadaljevanje preiskave - tako o sami uporabi orožja kot o odgovornosti - podpira večina članic VS ZN, bi lahko Rusija pri glasovanju uporabila pravico veta.

Predlog resolucije so pripravile ZDA, predlaga pa podaljšanje mandata skupne komisije ZN in Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) za leto dni. Njeno delo naj bi se sicer zaključilo 18. novembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri preiskavi gre tako za ugotavljanje, če je bilo v napadih sploh uporabljeno kemično orožje, kot tudi, kdo je za to odgovoren. Prva preiskava je v pristojnosti OPCW, odgovornost pa preiskuje odbor ZN, poimenovan Skupni preiskovalni mehanizem (JIM).

Članice VS ZN bodo o morebitnem podaljšanju preiskave glasovale ob 16. uri po srednjeevropskem času, a predlogu grozi veto Rusije, sirske zaveznice. Ta namreč želi pred glasovanjem preučiti poročilo odbora o napadu s sarinom v sirskem mestu Kan Šejkun aprila letos, ki bo objavljeno šele v četrtek.

Kot je v začetku meseca v ZN dejal ruski predstavnik Mihail Uljanov, bodo šele potem preučili, če si preiskava "zasluži podaljšanje". Izrazil je mnenje, da je bil napad s sarinom najverjetneje izveden z detonacijo bombe na tleh, ne pa v letalskem napadu sirskih sil.

A kot vztraja ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley, "ne gre za politiko ali vsebino naslednjega poročila, temveč za zagotovitev, da bodo odgovorni za uporabo tega groznega orožja odgovarjali". Izpostavlja, da OPCW preučuje več kot 60 primerov domnevne uporabe kemičnega orožja v Siriji.

Velika Britanija, Francija in ZDA obtožujejo sile sirskega predsednika Bašarja al Asada, da stojijo za napadom v Kan Šejkunu, v katerem je umrlo najmanj 87 ljudi, od tega 30 otrok.

Ločena preiskava ZN za vojne zločine je v začetku septembra sicer že objavila poročilo, v katerem krivdo za napad pripisuje sirskim letalskim silam, kar Damask vseskozi zanika.