c S

ZN želijo zbrati 434 milijonov dolarjev pomoči za Rohingye

24.10.2017 08:16 Ženeva, 23. oktobra (STA) - Združeni narodi so danes na donatorski konferenci v Ženevi pozvali mednarodno skupnost, naj do februarja zbere 434 milijonov dolarjev humanitarne pomoči za begunsko krizo v Mjanmaru, kjer je od avgusta pred nasiljem v sosednji Bangladeš zbežalo skoraj 600.000 pripadnikov muslimanske manjšine Rohingya. Prejeli so obljube za 340 milijonov dolarjev.

Zbrana sredstva bi ZN porabili za financiranje svojih operacij v Bangladešu, ki ni zaprl svoji meja, čeprav je ena do najrevnejših držav v Aziji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"To je precej kruta situacija," je dejal visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi.

Begunci v okolici bangladeškega mesta Cox Bazar v bližini meje z Mjanmarom se soočajo s pomanjkanjem hrane in vode, zatočišč in sanitarij, zaradi česar se povečuje tveganje za izbruh bolezni. Skoraj 60 odstotkov begunskih otrok, ki so pribežali v Bangladeš, je podhranjenih.

"Tu smo se zbrali, ker so na žalost potrebe še večje, kot so naše zmogljivosti," je ob odprtju konference dejala namestnica direktorja Svetovnega programa za hrano Elisabeth Rasmusson.

Pred začetkom donatorske konference, ki sta jo soorganizirala tudi Evropska unija in Kuvajt, so mednarodni donatorji že zbrali oz. obljubili 100 milijonov dolarjev. EU je obljubila dodatnih 30 milijonov evrov pomoči, pred tem pa je dala na razpolago 21 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vključno z današnjo konferenco pa so uspeli skupno zbrati za 340 milijonov dolarjev (290 milijonov evrov) mednarodnih donacij, je povedal vodja humanitarnih operacij pri ZN Mark Lowcock. To pomeni 78 odstotkov potrebnih sredstev.

V imenu Slovenije je veleposlanik Vojislav Šuc, stalni predstavnik Slovenije pri ZN v Ženevi, na konferenci najavil donacijo v višini 30.000 evrov, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Lowcock je danes novinarjem še dejal, da v prihodnjih dneh pričakujejo nove donacije. Ob tem je izpostavil pomen tega, da donatorji obljubljena sredstva tudi čim prej nakažejo, saj so se ZN v preteklih humanitarnih krizah soočali z neuresničenimi obljubami o denarnih prispevkih.

Glede na to, da konca krize ni na obzorju, pa je opozoril, da bodo novo donatorsko konferenco morda morali pripraviti še prihodnje leto, poroča AFP.

Vodja Mednarodne organizacije za migracije (IOM) William Lacy Swing je opozoril, da gre najhitreje naraščajočo begunsko krizo na svetu.

"Pripadniki manjšine Rohinyga si zaslužijo prihodnost," je poudaril evropski komisar za humanitarno pomoč Kristos Stilianides.

Rohingye iz zvezne države Rakhine na severozahodu Mjanmara bežijo pred nasiljem tamkajšnje vojske, ki so ga ZN označili za etnično čiščenje nad pripadniki manjšine. Razmere so se zaostrile 25. avgusta, ko naj bi po navedbah mjanmarskih oblasti vstajniki napadli tamkajšnjo policijsko postajo in ubili 13 policistov.

Od konca avgusta je po navedbah vodje IOM Lacy Swinga iz Mjanmara v Bangladeš zbežalo že skoraj 600.000 pripadnikov manjšine Rohingya, tako da jih je tam sedaj že okoli 900.0000. Njihovo število pa bi lahko kmalu doseglo milijon, je opozoril.

Na donatorskih konferencah, kot je današnja v Ženevi, sicer pogosto ne zberejo zaprošenih sredstev za premagovanje kriz, je razvidno iz podatkov urada Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha). Za nekatere države jim uspe zbrati le tretjino potrebnih sredstev, še piše dpa.