c S

V BiH ne bo preiskave proti Dodiku zaradi zanikanja genocida v Srebrenici

23.10.2017 17:24 Sarajevo, 23. oktobra (STA) - Proti predsedniku srbske entitete Republike srbske Miloradu Dodiku v BiH ne bodo uvedli preiskave zaradi zanikanja genocida v Srebrenici. Iz tožilstva BiH so sporočili, da ni podlage za sum storitve tega kaznivega dejanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tožilstvo je zavrnilo kazensko prijavo, ki jo je proti Dodiku 11. junija 2015 vložilo Združenje žrtev in prič genocida ter združenje Mater enklav Srebrenice in Žepe zaradi večkratnega zanikanja genocida v Srebrenici ter s tem "vzpodbujanja nacionalnega, rasnega in verskega sovraštva, razdora ali nestrpnosti".

Predsednica združenja mater Srebrenice in Žepe Munira Subašić je odločitev tožilstva že komentirala z besedami, da je ni presenetila. Menila je, da bi pravosodje verjetno delalo, tako kot je treba, če ne bi bilo političnih vplivov, poroča portal klix.ba.

"Ptice na veji vedo, kaj je Dodik govoril in kako je žalil, oni pa naj ne bi mogli najti dokazov," je dejala.

Dodik tako kot Srbija ne priznava genocida, ki so ga sile bosanskih Srbov storile nad Bošnjaki ob padcu takratne bošnjaške enklave Srebrenice 11. julija 1995 v njihove roke. Kot genocid sta poboj več kot 8000 Bošnjakov opredelila Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu in Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.