c S

EU v Nemčiji nadaljuje s preiskavami avtomobilskih proizvajalcev

23.10.2017 17:23 Bruselj, 23. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes opravila nove preiskave na sedežih avtomobilskih proizvajalcev v Nemčiji. Imen podjetij niso navedli, so pa kmalu zatem obiske preiskovalcev potrdili v Daimlerju in Volkswagnu. Gre za preiskave, povezane s sumom kartelnega dogovarjanja. Prejšnji teden so preiskavo na sedežu v Münchnu potrdili v BMW.

Kot so v izjavi zapisali na Evropski komisiji, so preiskave povezane s sumom, da je več nemških avtomobilskih proizvajalcev kršilo pravila konkurence v EU, ki med drugim prepovedujejo kartelna dogovarjanja med podjetji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Volkswagen in Daimler sta kmalu za sporočilom iz Bruslja javno objavila, da so ju obiskali preiskovalci generalnega direktorata komisije za konkurenco. V Daimlerju so ob tem navedli, da so komisijo zaprosili za prizanesljivo obravnavo. Ta je na voljo tistim podjetjem, ki z informacijami razkrijejo kartelno dogovarjanje, omogoči pa jim, da si ob morebitni odločitvi o kazni to znižajo ali pa celo niso kaznovani.

Do preiskave po pisanju dpa prihaja potem, ko je julija tednik Spiegel poročal, da naj bi bili proizvajalci BMW, Volkswagen, Audi, Porsche in Daimler od leta 1990 vpleteni v kartelno dogovarjanje o podrobnostih razvoja in izdelave modelov ter logistike, med drugim glede tega, kako zadovoljiti stroga pravila glede dizelskih emisij.

Prve informacije o dogovarjanju v nasprotju s pravili konkurence naj bi po pisanju Spiegla evropskemu regulatorju ponudila Volkswagen in Daimler. V petek so preiskavo na svojem münchenskem sedežu potrdili v BMW.

Gre za nov udarec nemški avtomobilski industriji, ki se še vedno pobira od škandala z dizelskimi motorji, kjer je osrednji igralec Volkswagen. Daimlerju je medtem komisija poleti lani izrekla kazen v višini milijarde evrov v sklopu rekordne 2,93-milijardne kazni proizvajalcem tovornjakov, poleg velikanu iz Stuttgarta še družbam MAN, Volvo/Renault, Iveco in DAF, zaradi kartelnega dogovarjanja in kršitve protimonopolnih pravil EU. Podjetja so se dogovarjala o cenah tovornjakov in prenosu stroškov glede upoštevanja strožjih pravil v zvezi z emisijami.

Po pojasnilih Evropske komisije je preiskava sicer še v zgodnji fazi. Dejstvo, da komisija izvaja preiskavo, ne pomeni, da so družbe kršile konkurenčna pravila.