c S

Erdogan: EU je odvisna od članstva Turčije

23.10.2017 17:22 Ankara, 23. oktobra (STA) - Evropska unija je odvisna od članstva Turčije v povezavi, medtem ko Turčija ni odvisna od Evrope, je danes v Ankari dejal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Po njegovem bi Evropo brez Turčije prevzel notranji konflikt, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Evropa brez Turčije vodi v osamljenost, brezizhodnost in notranji konflikt," je dejal in zagotovil, da Turčija ni odvisna od Evrope, ampak je ravno obratno.

Po njegovem je rešitev proti "vedno bolj kroničnim težavam" v Evropski uniji polnopravno članstvo Turčije v povezavi. Vendar Turčiji ne smete groziti, je poudaril Erdogan. "Tisti, ki verjamejo, da nas lahko s sankcijami prisilijo na kolena, bodo kmalu uvideli, da so se hudo zmotili," je dodal.

Konec prejšnjega tedna je Erdogan sicer dejal, da upa na izboljšanje odnosov z EU, ki so se od lanskega državnega udara v Turčiji poslabšali, med drugim zaradi številnih aretacij državljanov članic EU v Turčiji.

Erdogan je danes komentiral odnose z EU v nagovoru na dogodku ob 14. obletnici smrti prvega predsednika predsedstva Bosne in Hercegovine Alije Izetbegovića v Ankari, ki se ga je udeležil tudi član predsedstva BiH Bakirja Izetbegovića. Bakir Izetbegović je danes izkoristil možnost in se zahvalil Erdoganu za pomoč, ki jo Turčija nudi BiH, med drugim pri integraciji v zvezo Nato.