c S

Zdravniška zbornica opozorila na navzkrižje interesov komisije za medicinsko etiko

23.10.2017 17:20 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Zdravniška zbornica Slovenije se na poziv komisije za medicinsko etiko, naj se opredeli do zbiranja podpisov za referendumu v čakalnicah, še ni opredelila, opozorila pa je na domnevno navzkrižje interesov komisije. Na zbornici so tudi znova zanikali, da v ambulantah poteka zbiranje podpisov za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti.

Kot so pojasnili v zdravniški zbornici, o sami argumentaciji komisije za medicinsko etiko, ki je ocenila, da je zbiranje podpisov za referendum v čakalnicah neetično, za zdaj ne želijo razpravljati v javnosti, saj morajo stališče do izjave komisije najprej oblikovati znotraj zdravniških organizacij.

Opozorili pa so, da komisija v izjavi ni razkrila svojega morebitnega navzkrižja interesov, in sicer, da novela zakona o zdravstveni dejavnosti uzakonja pristojbine, ki se bodo porabljale za delovanje komisije. "Komisija je torej podala stališče glede zakona, ki se neposredno nanaša na njeno financiranje, in na to v svojem stališču ni opozorila," so zapisali. Komisija po mnenju zdravniške zbornice tudi ni navedla, da se šteje za "podrejeno ustanovo" ministrstva za zdravje, "torej se opredeljuje do zakona, ki ga je predlagala njej nadrejena institucija".

V zdravniški zbornici tudi menijo, da je komisija spregledala več določb kodeksa. Med drugim naj bi spregledala člen, ki govori, da zdravnik pri delu upošteva znanstvena in strokovna dognanja sodobne medicine, zato se stalno izobražuje in stori vse za kakovostno in varno obravnavo bolnika. Spregledala naj bi člen, da socialni, ekonomski in okoljski dejavniki vplivajo na zdravje, česar se zdravnik zaveda in na to opozarja, pa tudi člen, da se zdravnik zaveda omejenosti materialnih sredstev in zato spodbuja k pravičnemu dostopu do virov v zdravstvu.

V zbornici so znova zanikali navedbe, da naj bi zdravniki v ambulantah zbirali podpise za referendum, saj da to sploh ni mogoče, ker je treba vsak podpis overiti na upravni enoti. "V ambulantah zasebnih zdravnikov so na voljo zgolj informacije o tem, da zbiranje podpisov poteka, na kakšen način je podpis mogoče oddati, in obrazci za oddajo podpisa. Vse navedeno sodi po mnenju varuha človekovih pravic v okvir pravice do svobode izražanja," so zapisali.

Dodali so še, da bi bilo etično povsem nesprejemljivo, da bi zdravniki in zobozdravniki storitve bolnikom pogojevali z oddajo podpisa za referendum. "Če bi do takšne prakse prišlo, je treba to nemudoma sporočiti Zdravniški zbornici Slovenije, ki bo takšno prakso obravnavala kot kršitev etičnega kodeksa," so zapisali.

Komisija za medicinsko etiko se je namreč v petek odzvala ne nekatera opozorila, med drugim ministrstva za zdravje, da naj bi zdravniki v ambulantah zbirali podpise za referendum. Tovrstno zbiranje je ocenila kot neetično. Zdravniško zbornico je pozvala, naj se etično opredeli do takšnega zbiranja podpisov.

Podpise za začetek referendumskih postopkov je sicer v državni zbor vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, zbirali pa so jih tudi v strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Podpise pod zahtevo referenduma so začeli zbirati 3. oktobra, v 35 dneh jih morajo za zahtevo zbrati najmanj 40.000.