c S

Nov zaplet glede brexita, Bruselj zanika opravljanje Mayeve

23.10.2017 15:56 Bruselj, 23. oktobra (STA) - Po valu neoprijemljivega optimizma glede pogajanj o brexitu na vrhu EU je le nekaj dni pozneje odjeknil nov incident zaradi curljanja informacij o nedavni večerji predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in britanske premierke Therese May. Bruselj in London si vzajemno očitata spodkopavanje pogajanj. Bruselj zanika opravljanje Mayeve.

Po aprilski večerji Mayeve in Junckerja je nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung na podlagi neuradnih virov poročal, kako je Juncker odšel z večerje "desetkrat bolj skeptičen kot prej" in kako je ocenil, da živi Mayeva "v drugi galaksiji".

Curljanje informacij, katerih vir naj bi bil šef Junckerjevega kabineta Martin Selmayr, je pustilo grenak priokus po večerji in sprožilo številne kritike. Britanska stran se je tedaj jezno odzvala, da poskuša EU z grožnjami Britaniji vplivati na izid junijskih volitev.

V nedeljo je FAZ objavil nov niz neuradnih informacij o oktobrski večerji Mayeve in Junckerja. Juncker naj bi bil med drugim dejal, da Mayeva "moleduje za pomoč" ter da se zdi "potrta in obupana", o čemer pričajo tudi njeni izraziti podočnjaki.

Bivši glavni politični svetovalec Mayeve Nick Timothy, ki je po slabem rezultatu torijcev na junijskih volitvah odstopil, je za curljanje obtožil Selmayrja in menil, da je to opomin, da nekateri v Bruslju ne želijo dogovora oziroma želijo kaznovati Veliko Britanijo.

Selmayr je nato v tvitu zanikal, da je on vir neuradnih informacij. Zanikal je tudi, da je Juncker podal omenjene komentarje in da Bruselj želi kaznovati Veliko Britanijo. "To je poskus krivega obdolževanja EU in spodkopavanja pogovorov," je tvitnil.

Timothy in Selmayr sta bila sicer v preteklosti v bruseljskih analitičnih krogih že večkrat označena za glavna spin doktorja v Londonu oziroma Bruslju.

Na vprašanje britanskega BBC, kdo je torej omenjene informacije spravil v javnost, so v komisiji danes ponovili očitek, da gre za podtikanje, ter izpostavili, da resnično nimajo časa za opravljanje, saj imajo veliko dela.

"Običajno ne komentiramo informacij, ki pricurljajo v javnost, ampak tokrat jih bomo. Nekateri kažejo s prstom na nas, da bi služili lastnim političnim ciljem in spodkopali naša stališča. Hvaležni bi bili, če bi nas ti ljudje pustili pri miru," je dejal glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

"Imamo veliko dela in nimamo časa za opravljanje. Juncker ne bi nikoli uporabil teh besed," je še poudaril Schinas. K temu je dodal, da Juncker nikoli ni obravnaval pogajanj o brexitu kot kaznovanje Britancev, temveč se je vselej zavzemal za pošten dogovor.

Na dodatno vprašanje britanskega BBC, kdo potem po krivem obtožuje EU in zakaj, je glavni govorec komisije odgovoril z vprašanjem, zakaj tega ne razišče BBC.