c S

Politične sile v Kataloniji

23.10.2017 14:03 Barcelona, 23. oktobra (STA) - V prizadevanjih za neodvisnost Katalonije igrajo pomembno vlogo stranke in organizacije, ki so zunaj Španije malo poznane, bi pa lahko v naslednjih dneh odigrale pomembno vlogo. Spet druge, ki so v preostalem delu Španije vplivnejše, v tej pokrajini niso izraziteje zastopane.

Junts pel Si (JxSi) je koalicija političnih strank, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije, kar nakazuje tudi njeno ime, ki v prevodu pomeni "Skupaj za da". Ustanovljena je bila pred parlamentarnimi volitvami leta 2015. Z 62 od 135 poslancev gre za najmočnejšo skupino v regionalnem parlamentu. Vanjo spada stranka predsednika vlade Carlesa Puigdemonta PDeCAT (Partit Democrata Europeu Catala), ki se uvršča v liberalno sredino. V njej so še levo usmerjena stranka ERC in manjši krščanski demokrati DC ter leva stranka MES.

Candidatura d'Unitat Popular (CUP) je z desetimi poslanci v regionalnem parlamentu Puigdemontu pripomogla do potrebne večine. V zadnjih tednih je leva in protikapitalistična stranka postala vodilna sila v prizadevanjih za razglasitev neodvisnosti Katalonije.

Catalunya Si que es Pot (CSQP) je leva koalicija strank, ki v katalonskem parlamentu zaseda 11 sedežev. V njej je med drugim Podem - katalonska skupina španske leve stranke Podemos -, ki se zavzema za zakonit referendum o neodvisnosti, ki bi ga podprl tudi Madrid. Decembra lani je bila sicer ustanovljena stranka Catalunya en Comu, ki naj bi nadomestila CSQP.

Ciudadanos s 25 poslanci predstavlja največjo opozicijsko stranko v katalonskem parlamentu. Liberalna stranka, ki ji na nacionalni ravni predseduje Albert Rivera, je bila leta 2006 v Kataloniji ustanovljena kot protiutež gibanjem za neodvisnost, šele približno tri leta pa je prisotna v celotni Španiji.

Ljudska stranka (PP) ima v katalonskem parlamentu le 11 poslancev. Tako kot Ciudadanos ostro nasprotuje odcepitvi Katalonije.

Socialistična stranka Katalonije (PSC-PSOE) v regionalnem parlamentu zaseda 16 sedežev. Gre za vejo španskih socialistov (PSOE), ki prav tako nasprotuje neodvisnosti Katalonije, se pa zavzema za federalizacijo Španije.

Assemblea Nacional Catalana (ANC) oz. Katalonski narodni kongres in Omnium Cultural predstavljata ključni civilnodružbeni gibanji v prizadevanjih za neodvisnost. Stojita za organizacijo množičnih protestov za samostojno pot Katalonije. Njuna voditelja Jordi Sanchez in Jordi Cuixart sta od minulega ponedeljka v priporu.

Societat Civil Catalana (SCC) je glavno katalonsko združenje proti neodvisnosti in je v začetku meseca v Barceloni organiziralo množično zborovanje v podporo svojim prepričanjem.