c S

Svet EU potrdil pravila za varnejše potovanje po morju

23.10.2017 13:16 Bruselj, 23. oktobra (STA) - Ministri EU so danes potrdili prenovo pravil in standardov glede varnosti potniških ladij. Tri direktive, ki jih je potrdil Svet EU, obenem digitalizirajo registracijo ladijskih potnikov in ustvarjajo jasen okvir za inšpekcije na trajektih za transport tovora na kolesih in hitrih potniških ladjah.

Neformalni dogovor o direktivah med Svetom in Evropskim parlamentom je bil dosežen junija letos, tako da je bila današnja potrditev le formalnost. Parlament je direktive potrdil 4. oktobra. Po uradnem podpisu in objavi v Uradnem listu EU bodo stopile v veljavo, a za vključitev novih pravil v domačo zakonodajo bodo imele države nato še dve leti časa.

Gre za tri ločene direktive, ki naj bi povečale varnost v pomorskem potniškem prometu in obenem poenostavile obstoječa pravila ter zmanjšale administrativne stroške za ladijske družbe.

"Splošna" direktiva o varnostnih pravilih in standardih za potniške ladje prinaša najobsežnejši nabor pravil o varnosti teh ladij v EU. Velja za ladje, ki potujejo na domačih linijah, torej znotraj unije. Direktiva določa podrobne tehnične zahteve na področjih, kot so konstrukcija ladij, njihova stabilnost in požarna varnost.

Direktiva o registraciji oseb na krovu potniških ladij od ladijskih družb zahteva digitalizacijo teh postopkov, tako da bodo točno število potnikov in drugi podatki v primeru nesreče nemudoma dostopni iskalnim in reševalnim službam. Tretja direktiva prinaša revizijo režima inšpekcij na t. i. ro-ro trajektih in hitrih potniških ladjah ter odpravlja obstoječa prekrivanja in luknje v pravilih, do katerih prihaja, ker države članice EU zdaj uporabljajo različne režime inšpekcij.