c S

Seja katalonskega parlamenta bo v četrtek

23.10.2017 12:56 Barcelona, 23. oktobra (STA) - Katalonski regionalni parlament se bo na seji sestal v četrtek, je danes sporočila vladajoča večina. Zasedanje bo tako potekalo na predvečer odločanja španskega senata o ukrepih Madrida glede prevzema nadzora v Kataloniji, lahko pa bi se tudi zavleklo v petek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O novem zasedanju regionalnega parlamenta so se na današnjem srečanju dogovorili predstavniki katalonskih strank. Sejo je minuli konec tedna napovedal voditelj regionalne vlade Carles Puigdemont, potem ko je španska vlada naznanila načrt odstavitve regionalne vlade in izvedbo novih volitev.

Datum seje je danes sporočil predstavnik vladajoče koalicije Lluis Corominas, ki pa se je izogibal omembi neodvisnosti in je zagotovil, da je namen seje razpravljati o odgovoru na uporabo 155. člena španske ustave, poroča španski časnik El Pais.

Nova seja bi namreč vladajočim separatistom dala možnost za enostransko razglasitev neodvisnosti, s čimer grozijo vse od izvedbe referenduma 1. oktobra.

Katalonske regionalne oblasti so referendum izvedle kljub prepovedi španskih sodišč. Glede na navedbe katalonske vlade se ga je udeležilo 43 odstotkov volilnih upravičencev, od katerih jih je 90 odstotkov podprlo neodvisnost. Nasprotniki odcepitve so glasovanje v pretežni meri bojkotirali.

Španska vlada se je za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada ob izteku postavljenega ultimata minuli teden ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost. Španski senat naj bi predloge vlade potrdil v petek.