c S

V Valletti demonstracije po umoru novinarke

23.10.2017 09:48 Valletta, 22. oktobra (STA) - Po umoru do vlade kritične novinarke Daphne Caruana Galizia se je na ulice malteške prestolnice Valletta danes podalo več tisoč ljudi. Zahtevali so pravico in hitro razjasnitev umora, pa tudi konec korupcije v politiki in javni upravi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Demonstracij so se udeležili številni politiki in vodje sindikatov. Med demonstranti je bila tudi predsednica Marie-Louise Coleiro Preca, dogodka pa se ni udeležil premier Jospeh Muscat.

Na ulice Vallette so se podali tudi predstavniki organizacije Novinarji brez meja. "Morilci so jo želeli utišati, želeli so nas utišati. A ne bodo dobili niti minute molka," je poudaril direktor organizacije Christophe Deloire.

Po navedbah časnika Times of Malta so organizatorji v uradni izjavi zahtevali odstop policijskega komisarja ter generalnega tožilca ter terjali, da njune namestnike izvoli dvotretjinska parlamentarna večina.

53-letna novinarka je bil ubita v ponedeljek popoldne, ko je njen avtomobil eksplodiral takoj zatem, ko je odpeljala izpred doma. Malteška policija je v torek zatrdila, da v zadnjih dveh tednih ni prejela nobenih obvestil o morebitnih grožnjah Daphne Caruana Galizia, ki je bila sicer ostra kritičarka Muscata in njegovih laburistov.

Muscat zavrača vsakršne namige o vpletenosti v novinarkino smrt in obljublja temeljito preiskavo. V soboto je malteška vlada za razjasnitev umora ponudila milijon evrov.