c S

Ruski opozicijski voditelj Navalni zapustil zapor

23.10.2017 09:41 Moskva, 22. oktobra (STA) - Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je zapustil zapor, kjer je prestajal 20-dnevno kazen zaradi organizacije protestov proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. "Pozdravljeni! Zunaj sem," je zapisal na družbenem omrežju Instagram, kjer je objavil tudi svojo fotografijo z ulice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Navalni, ki je odločen kandidirati na predsedniških volitvah prihodnje leto, je sporočil še, da je "pripravljen na delo". Že zvečer naj bi se tako udeležil zborovanja v južnem mestu Astrahan.

V šali je zapisal še, da je v zaporu prebral 20 knjig, se naučil nekaj besed kirgizijskega jezika ter popil 80 litrov čaja.

Danes zjutraj so sicer podporniki Navalnega z mostu v bližini Kremlja izobesili plakat z napisom Čas je, da se znebimo Putina in izvolimo Navalnega.

41-letni karizmatični odvetnik je svojo predsedniško kampanjo neuradno začel decembra lani in od takrat odprl več pisarn ter pripravil številne shode po vsej državi, na katerih pridobiva podporo. Letos je v zaporu odslužil že 15-, 25- in 20-dnevno kazen zaradi izvedbe neprijavljenih protestov proti Putinu.