c S

Ravnanje španske vlade je napad na demokracijo

23.10.2017 09:29 Barcelona, 21. oktobra (STA) - Predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je zvečer v Barceloni ravnanje španske vlade, ki je danes sklenila suspendirati vlado v Kataloniji, označil za napad na demokracijo ter napovedal, da bo sklical sejo katalonskega parlamenta. Po njegovih besedah je španska vlada v Kataloniji izvedla državni udar.

Puigdemont je zvečer v televizijskem nagovoru napovedal, da bo sklical sejo katalonskega parlamenta, na kateri bodo govorili o tem, kako odgovoriti na ukrepe vlade v Madridu. Kot je zatrdil, ne bodo sprejeli načrta vlade španskega premierja Mariana Rajoya o ukinitvi katalonske avtonomije.

"Parlament bom pozval, naj se sestane na plenarnem zasedanju, na katerem bomo izvoljeni predstavniki ljudstva, lahko odločali o tem poskusu likvidacije naše vlade in naše demokracije," je dejal.

Po besedah Puigdemonta španska vlada krši načela pravne države, današnjo odločitev vlade v Madridu pa je označil za najhujši napad na Katalonijo po koncu Francove diktature.

Katalonski voditelj je govoril v katalonščini, del govora pa je imel tudi v španščini in angleščini. S slednjim se je obrnil na vse Evropejce.

Španska vlada je danes na izredni seji v Madridu odločila, da bo suspendirala regionalno vlado v Kataloniji in razpustila parlament v Barceloni, v šestih mesecih pa tam izvedla regionalne volitve.

Na njih Puigdemont ne bo smel nastopiti niti ne bo smel predlagati kandidatov.

Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave, po katerem se je vlada odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada Carlesa Puigdemonta ob izteku postavljenega ultimata ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost.

Ukrepe mora potrditi še zgornji dom španskega parlamenta, senat, kjer ima Rajoyeva Ljudska stranka večino. Senat naj bi predvidoma glasoval v petek.

V Barceloni se je sicer danes na mirnih protestih proti španski vladi zbralo 450.000 ljudi, ki so med drugim zahtevali izpustitev voditeljev dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije.