c S

Občina Bistrica ob Sotli zmagala proti državi

23.10.2017 08:58 Bistrica ob Sotli, 21. oktobra (STA) - Ministrstvo za gospodarstvo je po poročanju medijev izgubilo tožbo proti Občini Bistrica ob Sotli, v kateri je od nje zahtevalo vrnitev 315.000 evrov evropskih sredstev zaradi nepravilno obnovljene ceste na Sv. Križ v dolžini 5400 metrov. Celjsko sodišče je odločilo, da je občina obnovila cesto tako, kot je morala biti. Sodba še ni pravnomočna.

Ključni očitki v tožbi gospodarskega ministrstva proti občini so bili po poročanju današnjih časnikov Delo in Večer povezani s tem, da vrednost projekta ni bila najmanj 600.000 evrov, kot je bilo zahtevano v javnem razpisu, da je bila obnovljena dolžina ceste krajša od predvidene (4300 in ne 5400 metrov), da občina ni uporabila ustrezne dokumentacije, ter da so bila sredstva porabljena nenamensko.

Ker sta obe strani vztrajali pri svojem, je sodišče za razjasnitev okoliščin angažiralo izvedenca geodeta Martina Ivana Lipičnika, ki ga je predlagalo ministrstvo. V izvedenskem mnenju je nato zapisal, da je občina dela izvedla v skladu s pravili stroke in v obsegu, kot je bil določen z medsebojno pogodbo. Dolžino obnovljene ceste je izvedenec sicer izmeril s pomočjo meritve s kolescem, ki je pokazala, da je bilo obnovljenih natančno 5443 metrov ceste.

Po obsežnem postopku in zaslišanju več prič je sodnica v sodbi v celoti zavrnila tožbo države. Med razlogi za takšno odločitev je zapisala, da je bila dejanska vrednost obnove nižja od prvotno predpisanih dobrih 631.000 evrov zaradi gospodarskega stanja v gradbeništvu ter zaradi postopkov naročanja in ne zaradi neskrbnosti ali malomarnosti občine. Od prijave na razpis do objave naročila za izbiro izvajalca s strani občine je namreč minilo skoraj leto dni. V tem času se je vrednost gradbenih del v Sloveniji znižala za 12 odstotkov, na kar pa občina ni imela vpliva.

Ob tem je morala občina v skladu z veljavno zakonodajo izbrati najcenejšega izvajalca, ki je podal ponudbo, veliko nižjo od drugih ponudnikov, in katerega ponudba ni odražala realne vrednosti predvidenih del. Vseeno je morala občina v skladu z zakonodajo izbrati tega izvajalca kot najcenejšega izvajalca.

Župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak je vseskozi vztrajal, da je obnova ceste na Sv. Križ potekala tako, kot je morala. Ali se bo gospodarsko ministrstvo na sodbo pritožilo, naj bi bilo znano v ponedeljek.