c S

Predlog za vložitev tožb zaradi izbrisov v bankah še v koalicijsko usklajevanje

23.10.2017 08:56 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Predlog zakona za vložitev tožb zaradi izbrisov v bankah ob skorajšnji obletnici odločitve ustavnega sodišča, da mora država odpraviti neustavnost novele, ki je bila podlaga za izbris ob izrednih ukrepih Banke Slovenije konec leta 2013, še ni koalicijsko usklajen. Na ministrstvu za finance vseeno obravnavo na vladi pričakujejo v kratkem.

Predlog zakona o postopku sodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti bank je pripravljen, a mora biti pred obravnavo na vladi še v koalicijsko usklajevanje. Ministrstvo to obravnavo pričakuje čimprej, nato pa bo šel v obravnavo in sprejem vladi, so pojasnili na ministrstvu.

Ustavno sodišče je DZ 27. oktobra lani DZ naložilo, da mora novelo zakona o bančništvu popraviti v delu, ki ni omogočal učinkovitega sodnega varstva. To bi moral DZ storiti do sredine letošnjega maja, a se pri pripravi ustrezne pravne podlage precej zatika.

Ministrstvu so pripombe poslali Banka Slovenije, večji imetniki izbrisanih obveznosti, stanovski združenji malih delničarjev, Koalicija civilne družbe za prenovo Sinteza ter prek pravosodnega ministrstva ljubljansko okrožno in vrhovno sodišče. V odzivih so pozdravili nekaj rešitev, v precejšnjem delu pa so bili kritični.

Kakšne so najnovejše rešitve v predlogu, na ministrstvu niso razkrili, so pa zagotovili, da so "v največji možni meri upoštevali mnenja, pripombe in komentarje, ki so bili podani v okviru javne obravnave, medresorskega usklajevanja in posvetovanja z Evropsko centralno banko".

Razveljavitev kvalificiranih obveznosti je bila del ukrepov Banke Slovenije za sanacijo bančnega sistema v letih 2013 in 2014. V šestih bankah je bilo razveljavljenih za skupno 963,2 milijona evrov kvalificiranih obveznosti, od tega za 415,5 milijona evrov podrejenih obveznosti, 166,1 milijona evrov hibridnih instrumentov in za 381,7 milijona evrov osnovnega kapitala oz. delnic.