c S

Veljati začela novela zakona o strokovnih in znanstvenih nazivih

23.10.2017 08:39 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - V veljavo je stopila novela zakona o strokovnih in znanstvenih nazivih, ki uvaja globo za posameznike, ki se predstavljajo z napačnim strokovnim oziroma znanstvenim naslovom ali nazivom strokovne izobrazbe. Globe se gibljejo od 40 evrov za posameznike do 2000 evrov za pravne osebe.

Poglavitne rešitve v noveli so uskladitev pristojnega organa za objavljanje strokovnih in znanstvenih naslovov, natančnejša razmejitev in opredelitev prekrškov ter višine izrekanja sankcij v primeru ugotovljenih kršitev zakona.

Novela obenem uveljavlja izjemo pri tvorjenju strokovnih naslovov pri študijskih programih prve in tudi druge stopnje.

Za posameznike, ki se predstavljajo z napačnim strokovnim oziroma znanstvenim naslovom ali nazivom strokovne izobrazbe, novela med drugim uvaja globo. Z 2000 evri bo kaznovana pravna oseba, ki strokovne in znanstvene naslove ali naslove strokovne izobrazbe podeljuje v nasprotju z zakonom, s 100 evri pa njena odgovorna oseba. S 500 evri bo za prekršek kaznovan posameznik, ki bo uporabil strokovni/znanstveni naslov ali naziv strokovne izobrazbe, ki ga ni pridobil.

Z globo 40 evrov za prekršek bo kaznovan posameznik, ki bo v nasprotju z opozorilom ministrstva za izobraževanje, znanost in šport uporabil strokovni/znanstveni naslov ali naziv strokovne izobrazbe, ki ga ni pridobil skladno s tem zakonom, pa ima v tujini na akreditirani instituciji pridobljeno enako ali višjo raven izobrazbe, kot je zahtevana za strokovni/znanstveni naslov ali naziv strokovne izobrazbe, ki ga uporablja.

Za izvajanje nadzora nad spoštovanjem določb bo ministrstvo vzpostavilo in vodilo evidenco izdanih opozoril posameznikom in jih preventivno opozarjalo na ugotovljene nepravilnosti.