c S

Po referendumu skoraj 1200 podjetij preselilo sedež iz Katalonije

23.10.2017 08:38 Madrid, 20. oktobra (STA) - V času od referenduma o neodvisnosti Katalonije je svoj sedež iz Katalonije v druge dele Španije preselilo skoraj 1200 podjetij vseh velikosti, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes objavil španski organ za registracijo podjetij.

Od 2. oktobra, dan po referendumu, do 19. oktobra je sedež iz Katalonije preselilo skupno 1185 podjetij.

Največ na posamezni dan jih je bilo v četrtek, ko je to storilo 268 podjetij, in sicer po tistem, ko je španska vlada napovedala, da bo nadaljevala s postopki v skladu s 155. členom španske ustave za "ponovno vzpostavitev zakonitosti v avtonomiji Katalonije".

V času od referenduma je v Kataloniji, ki ustvari okoli petino celotnega španskega BDP in kjer ima sedež okoli pol milijona podjetij, na novo nastalo le 52 podjetij.

Med družbami, ki so umaknile sedež, so tako velika podjetja, kot sta tretja največja banka v Španiji CaixaBank in ponudnik plina in elektrike Gas Natural, kot srednje velika, kot je prehranska družba Idilia Foods, poroča AFP.

Po raziskavi katalonskega združenja malih in srednje velikih podjetij Pimec se je okoli 1300 podjetij, ki zaposlujejo do 250 ljudi, odločilo preseliti sedež iz Katalonije, pri čemer pa niso nujno tudi že sprožila administrativnih postopkov.

Okoli 35 odstotkov vprašanih v anketi Pimeca jih je ocenilo, da je kriza glede katalonske zahteve za neodvisnost nanje vplivala. Okoli 19 odstotkov jih je povedalo, da so zamrznili svoje investicije oz. to načrtujejo.

Medtem ko so se na družbenih omrežjih v Španiji pojavili pozivi k bojkotu izdelkov iz Katalonije, je vodja Pimeca Josep Gonzalez dejal, da si takšnih kampanij nihče ne želi. Dodal je, da Katalonija dobavlja blago v Španijo in da Španija prodaja Kataloniji, izdelki iz Katalonije imajo znaten delež materialov, ki so kupljeni v drugih regijah Španije. "Če bomo začeli z bojkotom, bomo vsi na slabšem," je opozoril.

Španska centralna banka je zaradi negotovosti, ki jo je povzročila katalonska zahteva za neodvisnost, napoved gospodarske rasti za leto 2018 znižala z 2,6 na 2,3 odstotka.