c S

Neusklajenost s finančnim ministrstvom slaba popotnica zakonu o dolgotrajni oskrbi

23.10.2017 08:35 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - V koaliciji še ne komentirajo vsebine predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je predstavila ministrica Milojka Kolar Celarc. Je pa poslanec SMC Branko Zorman v izjavi za STA posvaril, da je neusklajenost s finančnim ministrstvom zelo slaba popotnica za zakon, ki da tudi v javno razpravo ne bi smel, dokler ga koalicija v večjem delu ne uskladi.

Ministrstvo za zdravje je sicer v skladu z napovedjo predlog zakona o dolgotrajni oskrbi danes poslalo v javno razpravo. A poslanec iz vrst SMC, iz katere prihaja tudi ministrica, opozarja, da se to "absolutno ne bi smelo zgoditi, dokler koalicija predloga v vsaj 90 odstotkih ne uskladi".

O predlogu bo hkrati sicer potekalo medresorsko usklajevanje zakona, ki ureja enotno definicijo dolgotrajne oskrbe, predvideva integrirano dolgotrajno oskrbo in opredeljuje vire za financiranja. Po predlogu bodo zavarovanci dodatno prispevali za dolgotrajno oskrbo 0,48 odstotka zavarovalne osnove.

Zorman je v izjavi danes spomnil, da so imeli na mizi več možnih različic financiranja dolgotrajne oskrbe. Predloga še ni uspel v celoti prečesati in je prezgodaj, kot je dejal, da bi se o njem izrekal. Je pa kritičen do tega, da je ministrica predstavila predlog, ki še ni usklajen z ministrstvom za finance.

Po njegovih besedah so ji že jasno povedali, da dokler predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in tudi predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju nista usklajena s finančnim ministrstvom, ne smeta prihajati v koalicijo.

A zakon o dolgotrajni oskrbi imajo zdaj na mizi. Zorman pričakuje, da bodo oblikovali delovno skupino v sestavi predstavnikov vseh treh koalicijskih strank, ki bo prečesala vsebino in dala potrebne usmeritve.

V manjših koalicijskih partnericah so že večkrat pojasnili, da predlogov dveh ključnih zakonov s področja zdravstva ne bodo komentirali, dokler ne bosta usklajena tudi s finančnim ministrstvom. Tako tudi danes zakona o dolgotrajni oskrbi v DeSUS še ne komentirajo. Podobno v SD, kjer so pojasnili, da bosta o predlogu predvidoma v sredo razpravljala svet stranke za zdravje in svet za delo.

Je pa ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki prihaja iz vrst SD, že ostro kritizirala vsebino zakona oz. sam koncept.

Predlog zakona so danes obravnavali člani Ekonomsko-socialnega sveta, ministrica pa ga je po zasedanju sveta predstavila na novinarski konferenci.