c S

G7 in tehnološki velikani z načrtom proti širjenju terorističnih vsebin na spletu

23.10.2017 08:27 Neapelj, 20. oktobra (STA) - Notranji ministri skupine sedmih najrazvitejših držav sveta (G7) in predstavniki tehnoloških velikanov, med njimi Googla, Facebooka in Twitterja, so danes na italijanskem otoku Ischia sklenili dogovor o načrtu skupnega boja proti širjenju islamskega ekstremizma prek interneta, je sporočila italijanska vlada.

"To so prvi koraki k velikemu zavezništvu v imenu svobode," je po koncu dvodnevnega srečanja notranjih ministrov G7 dejal italijanski minister za notranje zadeve Marco Minniti. Ob tem je poudaril pomen interneta pri "novačenju, urjenju in radikalizaciji tujih borcev", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cilj načrta je, da bi džihadistično vsebino s spleta umaknili dve uri po objavi, so povedali uradniki.

"Naši nasprotniki se premikajo s hitrostjo tvita, mi pa moramo ukrepati proti njim prav tako hitro," je povedala vršilka dolžnosti ministrice ZDA za domovinsko varnost Elaine Duke.

Britanska notranja ministrica Amber Rudd je medtem poudarila, da se morajo posvetiti predvsem preprečevanju objavljanja tovrstnih vsebin in ne zgolj umikanju.

"Odgovornost avtorjev vsebine, vlad in tudi civilne družbe je, da bi bil internet zopet nosilec miru," pa je dejal njun francoski kolega Gerard Collomb.

Notranji ministri G7 so se srečali le nekaj dni potem, ko so kurdsko-arabske Sirske demokratične sile ob podpori ZDA zavzele Rako, ki je veljala za dejansko prestolnico skrajne skupine Islamska država (IS) v Siriji.

Padec Rake je po besedah Minnitija "težek vojaški poraz, kar pa še ne pomeni, da skupine ni več". Na srečanju so tako ministri razpravljali tudi o preprečevanju vračanja tujih borcev v Evropo.

Italijanski notranji minister je že v četrtek dejal, da ocenjujejo, da je med letoma 2014 in 2016 v Sirijo in Irak odpotovalo od 25.000 do 30.000 tujih borcev iz 100 držav, da bi se borili na strani IS, 5000 naj bi jih bilo iz Evrope. Opozoril je tudi, da se 80 odstotkov radikalizacije džihadistov zgodi prek svetovnega spleta.