c S

Varuh ministrici sporoča, da ni obravnaval nobene pobude glede zbiranja podpisov za referendum

23.10.2017 08:27 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Varuh človekovih pravic ni obravnaval še nobene pobude v zvezi s posegom v pravice pri zbiranju podpisov v ordinacijah za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, na kar jih je opozorila ministrica Milojka Kolar Celarc. Kot menijo pri varuhu, ni nepomembno, da se je nanje obrnilo ministrstvo, ki ima glede tega jasen politični interes.

Varuh človekovih pravic je v današnjem sporočilu za javnost pojasnil, da je ministrica v prilogi dopisa, ki so ga prejeli 11. oktobra, poslala tudi obvestilo Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, ki poziva svoje člane k zbiranju podpisov v svojih ordinacijah.

Ministrica je ocenila, da gre za način zbiranja podpisov, s katerim bi lahko bile kršene pravice bolnikov do svobodne odločitve. Ti naj bi bili v času obiska zdravnika v "izrazito ranljivem in podrejenem položaju" in naj bi težko "izrazili svobodno voljo, saj so kot pacienti odvisni od zdravnika, ki jim daje v podpis list za razpis referenduma".

Kot so pojasnili pri varuhu, so danes ministrici sporočili, da doslej niso bili seznanjeni z nobenim konkretnim primerom, v katerem bi posameznik zatrjeval poseg v njegove pravice zaradi zbiranja podpisov za razpis zakonodajnega referenduma v ordinacijah in še ni obravnaval kakšne tovrstne pobude.

Pripomnili so, da ni nepomembno, da se z dopisom na njihov naslov obrača ministrstvo, ki je pripravljavec predpisa, glede katerega se zbirajo podpisi za referendum in ima glede tega zelo jasen politični interes. "Opredeljevanje varuha človekovih pravic glede političnih vprašanj pa ima lahko negativen vpliv na njegov videz neodvisnosti in samostojnosti," so dodali.

Glede na to je varuh zgolj na načelni ravni pojasnil, da gre v tem primeru za konflikt več človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Med drugim tudi med svobodo izražanja zdravnikov, ki je v primeru političnega delovanja posebej široko varovana, in pravico do zasebnosti in osebnostnih pravic posameznikov, ki je posebej varovana prav v razmerju med zdravnikom in pacientom.

Zbiranje podpisov za razpis referenduma v ordinacijah je torej treba po ocenah varuha razumeti tudi v luči svobode izražanja zdravnikov, pri čemer pa bi se morebitne prekoračitve te pravice in zlorabo referendumskega odločanja lahko obravnavalo le na podlagi konkretnih primerov ravnanja zdravnikov. Varuh meni, da zgolj obvestilo združenja, ki ga je ministrica priložila, še ne pomeni kršitev človekovih pravic posameznikov, pri čemer pa se varuh ni opredelil do vsebine dopisa. Enako velja za primer, če bi zdravniki obrazce za podporo volivca dali na voljo na stojalih v čakalnicah.

Če pa bi zdravniki svoje storitve na kakršenkoli način pogojevali z izpolnitvijo obrazca, bi to po ocenah varuha predstavljalo nedopusten pritisk na bolnike in kršitev njihovih pravic.

Zasebni zdravniki so navedbe o zbiranju podpisov v ambulantah že zavrnili. 35-dnevni rok za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov je začel teči 3. oktobra.