c S

Pahor v posvetovanja s poslanskimi skupinami o kandidatih za člane Državnotožilskega sveta

23.10.2017 08:23 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Za štiri prosta mesta v Državnotožilskem svetu, na katera člane izvoli DZ, je prijavljenih osem posameznikov. Preden bo oblikoval dokončen seznam kandidatov, se bo predsednik republike Borut Pahor o imenih posvetoval s poslanskimi skupinami, so sporočili iz predsednikovega urada.

Predsednik republike državnemu zboru predlaga kandidate izmed prijavljenih možnih kandidatov. Na kandidatni listi mora biti predlagano število kandidatov večje od števila članov, ki se jih voli, vendar največ dvakrat tolikšno, kot je število članov, ki se jih voli (najmanj pet in največ osem).

Predsednik republike Pahor se bo v začetku naslednjega tedna o prijavljenih kandidatih posvetoval z vodji poslanskih skupin. Generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač je tako vodjem poslanskih skupin že posredovala seznam prijavljenih za štiri prosta mesta članov Državnotožilskega sveta. To so: Milan Birsa, Anže Erbežnik, Katja Filipčič, Ljubica Kosmovski Fojkar, Danijela Frangež, Jožef Kovač, Blaž Kovačič Mlinar in Igor Lučovnik. Urad predsednika republike je sicer prejel devet predlogov, a je en kandidat v sredo od kandidature odstopil, so zapisali v uradu.

Volitve so potrebne, saj mandat aktualnih članov sveta poteče 12. decembra. Kandidatne liste mora predsednik republike DZ posredovati najpozneje do 28. oktobra. Volitve članov Državnotožilskega sveta pa bodo 16. novembra.

Državnotožilski svet sestavlja devet članov, od tega štiri izvolijo državni tožilci, štiri izvoli DZ na predlog predsednika republike, enega pa imenuje minister za pravosodje izmed vodij okrožnih državnih tožilstev. Imenovani oziroma izvoljeni so za šest let in po poteku mandata ne morejo biti takoj ponovno izvoljeni oziroma imenovani.

Državnotožilski svet je samostojen državni organ, ki opravlja naloge državnotožilske samouprave in upravne naloge ter sodeluje pri zagotavljanju enotnosti pregona in varovanju samostojnosti državnih tožilcev, piše na spletni strani sveta.