c S

DZ izredno o zakonu za urejanje položaja študentov in razširitvi preiskave na NKBM

23.10.2017 10:19 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Državni zbor se bo danes ob 15. uri sestal na izredni seji. Začel jo bo s tretjo obravnavo predloga zakona za urejanje položaja študentov, ki se mu obeta podpora vseh poslanskih skupin. Sledila bo obravnava predloga komisije za preiskavo suma pranja denarja v NLB, naj se preiskave razširi na plačilni promet s tujino oz. plačila preko NKBM.

Predlog zakona za urejanje položaja študentov odpravlja večji del varčevalnih ukrepov za študente, ki jih je leta 2012 uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ. Pripravili so ga v Študentski organizaciji Slovenije, v obravnavo pa ga je vložil predsednik DZ Milan Brglez. Zakon med drugim predvideva, da se možnost koriščenja študentskih bonov podaljša do 21. ure.

Dijakom in študentom bi zakon prinesel tudi koriščenje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, vendar največ do konca študijskega leta, v katerem dopolnijo 26 let. Študentom, ki med študijskim letom izpolnijo pogoje za pridobitev dodatka za bivanje, bi zakon omogočil pridobitev dodatka s prvim dnem meseca, ki sledi nastanku spremembe. Status pa študentom ne bi več prenehal z dnem, ko magistrirajo, ampak z iztekom študijskega leta, v katerem magistrirajo.

V drugi obravnavi, ki jo je DZ opravil v torek, je bilo slišati nekaj pomislekov glede načina oblikovanja in sprejemanja zakona. Kljub temu so mu izrazili podporo v vseh poslanskih skupinah.

DZ bo na današnji izredni seji obravnaval tudi predlog parlamentarne komisije za preiskavo suma pranja denarja v NLB, naj se preiskava razširi na plačilni promet s tujino oz. čezmejna plačila in plačila s tretjimi državami preko NKBM. Preiskava NKBM bi se osredotočila na obdobje med začetkom leta 2008 in 21. aprilom 2016, in to predvsem na poslovalnici v Novi Gorici in Šempetru pri Gorici.