c S

Zbiranje podpisov za referendum v čakalnici po mnenju komisije za medicinsko etiko kršitev zdravniškega kodeksa

20.10.2017 11:17 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Komisije za medicinsko etiko meni, da je zbiranje podpisov bolnikov za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti v čakalnici v nasprotju s temeljnim etičnim načelom, da se bolnika, ki je v odnosu do zdravnika šibkejši člen, ne "uporablja" ali obremenjuje za korist močnejše strani. Komisija tako ugotavlja kršitev kodeksa zdravniške etike.

Komisija je ocenila, da zbiranje podpisov bolnikov v prostorih zdravstvenih ustanov za korist zdravnikov pomeni kršitev 4. člena in 61. člena kodeksa zdravniške etike, tudi v povezavi s 44. členom, še zlasti za člane Zdravniške zbornice Slovenije, so sporočili iz ministrstva za zdravje.

Četrti člen kodeksa namreč pravi, da zdravnik nikoli ne izkorišča bolnika za osebne koristi, 61. člen pa določa, da je za zdravnika nečastna vsaka zloraba javnih pooblastil in sredstev za osebno okoriščanje. Medtem pa 44. člen kodeksa pravi, da zdravnik odklanja sodelovanje ali podporo pri dejavnostih, ki kršijo človekove pravice.

V komisiji so navedli, da je "morebitni ugovor, da je status zdravnikov posredno v interesu bolnikov, sicer utemeljen, toda način, da zdravnik izrabi bolnika neposredno, ko čaka na njegovo storitev ali tik po njej, je sporen".

Pojasnilo, da je podpisovanje izjav prostovoljno, pa je po mnenju komisije neutemeljeno, saj mora podpisnik zapisati svoje osebne podatke in je v primeru zavrnitve podpisa povsem jasno, kdo je zavrnil podpis, kar je za bolnika velika stiska, saj se "boji", kakšen bo nadaljnji odnos z zdravnikom.

Za delovanje zdravnika ali zdravnikov, ki je opredeljeno v 40. členu kodeksa (zdravnik opozarja laično in strokovno javnost na pomanjkljivosti na področju zdravstvenega varstva in na poskuse vplivanja na strokovno neodvisnost zdravnikov), je mogoče izbrati primerne in ustrezne, etično neoporečne načine, so poudarili v komisiji.

Tako komisija poziva zdravniško zbornico, da se etično opredeli do takšnega zbiranja podpisov in v interesu dobrega imena zdravnikov izpelje postopek, da se z zbiranjem podpisov bolnikov oz. njihovih svojcev v zdravstvenih ustanovah takoj preneha.

Podpise za začetek referendumskih postopkov je v DZ vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, zbirali pa so jih tudi v strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Podpise pod zahtevo referenduma so začeli zbirati 3. oktobra, v 35 dneh jih morajo za zahtevo zbrati najmanj 40.000.

V Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so sicer zavrnili navedbe, da se v ambulantah zbirajo podpisi v podporo referendumu. Kot so opozorili, zbiranje podpisov v ambulantah sploh ni mogoče.