c S

Zagovorniki neodvisnosti pred ukrepanjem Madrida krepijo mobilizacijo

20.10.2017 10:51 Barcelona, 20. oktobra (STA) - V pričakovanju novih ukrepov, ki naj bi jih v kratkem proti katalonskim oblastem sprejela španska vlada, zagovorniki in aktivisti za neodvisnost v tej španski pokrajini krepijo mobilizacijo. Danes so tako dvigovali denar z bank ter na ta način protestirali proti španski vladi in bankam, ki selijo svoje sedeže iz Katalonije.

Ljudje so se odzvali pozivu organizacij Katalonski narodni kongres (ANC) in Omnium Cultural, naj med osmo in deveto uro dvigajo svoja sredstva z računov petih največjih španskih bank. Pod oznako "laforcadelagent" (moč ljudi) so svojo udeležbo v akciji zabeležili na Twitterju, kjer je med drugim videti vrste ljudi pred bankami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Čas je, da pokažemo, da je naša moč v vsakem od nas, da lahko skupek majhnih korakov posameznikov vse spremeni," je dogajanje pojasnila organizacija Omnium Cultural. Ta je že v četrtek zvečer napovedala, da bo v prihodnjih prizadevanjih bolj stavila na neposredne akcije in moč potrošnikov. Že konec tedna so načrtovani novi protesti.

Vlada španskega premierja Mariana Rajoya bo v soboto na izrednem zasedanju predvidoma odločila, s kakšnimi konkretnimi ukrepi namerava ustaviti načrte katalonskih oblasti za razglasitev neodvisnosti.

Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave, po katerem se je vlada odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada Carlesa Puigdemonta ob izteku postavljenega ultimata ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost. Konkretne ukrepe mora potrditi še senat, kjer ima Rajoyeva Ljudska stranka večino.