c S

EU naj bi zmanjšala finančna sredstva za Turčijo

20.10.2017 08:56 Bruselj, 20. oktobra (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel je na vrhu EU pozvala k zmanjšanju predpristopne pomoči za Turčijo zaradi nespoštovanja človekovih pravic v državi. Na pobudo Nemčije so voditelji članic EU Evropski komisiji naročili, naj pripravi predlog za odgovorno zmanjšanje oziroma preusmeritev sredstev za Turčijo.

Voditelji članic EU so menili, da je treba finančna sredstva za Turčijo "zmanjšati odgovorno", je po prvem dnevu zasedanja povedala nemška kanclerka Angela Merkel. To je po njenih besedah odziv na popolnoma nezadovoljive razmere glede človekovih pravic.

"Evropski komisiji smo naročili, naj pripravi predlog," je povedal avstrijski kancler Christian Kern. Predpristopna pomoč je namenjena približevanju evropskim standardom glede vladavine prava, kar očitno ni delovalo, zato je čas za premislek o tem konceptu, je menil.

Nekateri voditelji, med njimi nizozemski premier Mark Rutte, so izpostavili, da bi bilo sredstva bolje preusmeriti kot zmanjšati. Cilj tega ukrepa bi bil, da denarja ne bi prejela vlada, ampak civilna družba.

EU je za predpristopno pomoč Turčiji v sedanjem večletnem finančnem okviru za obdobje 2014-2020 predvidela 4,5 milijarde evrov, a je bilo doslej dodeljenih le okoli 360 milijonov evrov. Velik del tega denarja je že sedaj namenjen civilni družbi.

Merklova, ki se je v predvolilni kampanji zavzela za prekinitev pristopnih pogajanj s Turčijo, je v povezavi s tem po prvem dnevu vrha dejala, da ni večine za takojšnjo prekinitev pogajanj.

Zagotovo Turčija v teh razmerah ne bo odprla novih pogajalskih poglavij in tudi pogajanja o nadgradnji carinske unije se ne bodo nadaljevala, vendar pa se dialog z državo mora nadaljevati, mostov ne smemo porušiti, je še izpostavila nemška kanclerka.

EU bo pred odločanjem o usodi pristopnih pogajanj s Turčijo počakala na oceno Evropske komisije, ali država še izpolnjuje kopenhagenska merila, ki se pričakuje v začetku prihodnjega leta.