c S

DZ za člana izbirne komisije za namestnika predsednika KPK imenoval Mitjo Horvata

20.10.2017 08:44 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - DZ je danes z 61 glasovi za in dvema proti v izbirno komisijo za predlaganje novega namestnika oz. nove namestnice Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) imenoval poslanca SMC Mitjo Horvata. Do konca meseca morajo imenovanja svojih članov izbirne komisije posredovati še ostale kvalificirane institucije.

Po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije v izbirno komisijo poleg DZ po enega člana imenujejo še vlada, neprofitne organizacije zasebnega sektorja s področja preprečevanja korupcije, sodni svet in uradniški svet. Nato imenovanja sporočijo uradu predsednika republike.

Tam so za STA pojasnili, da so vse omenjene že pozvali, naj do 29. oktobra imenujejo svoje člane izbirne komisije. Ker je ta dan nedelja, se rok za imenovanje izteče v ponedeljek, 30. oktobra. Če do takrat ne bodo imenovani vsi člani, bo generalna sekretarka urada predsednika institucije, ki jih morajo imenovati, pozvala, naj to storijo v naslednjih petih dneh. V nasprotnem primeru bo izbirna komisija začela s svojim delom v sestavi z do tedaj imenovanimi člani, so navedli.

Že nekaj dni pred tem, 27. oktobra ob 15. uri, pa se bo iztekel tudi rok, do katerega se na javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja prijavilo kandidati za namestnika predsednika KPK. Mesto namestnika se je izpraznilo po odstopu Alme Sedlar, ki je septembra nepreklicno odstopila, saj da je bilo njeno delo onemogočeno.