c S

Mayeva poziva k ambicioznosti glede brexita, EU h konkretnim stališčem

20.10.2017 08:42 Bruselj, 19. oktobra (STA) - Britanska premierka Theresa May je danes v Bruslju pozvala k ambicioznim načrtom v pogajanjih o brexitu, pri čemer je izpostavila nujnost dogovora o pravicah državljanov. Tudi v odprtem pismu pred odhodom v Bruselj je zagotovila, da so državljani na prvem mestu. EU pa ponavlja, da so za preboj potrebna konkretnejša britanska stališča.

Številni voditelji so ob prihodu na vrh poudarili, da ni zadostnega napredka glede treh prednostnih ločitvenih vprašanj - pravic državljanov, finančne poravnave in meje na irskem otoku, ki je pogoj za začetek pogajanj o prihodnjih odnosih.

Irski premier Leo Varadkar je danes pozval k podrobnejšim stališčem glede irskega vprašanja, nizozemski premier Mark Rutte pa k jasnim in podrobnim stališčem glede finančne poravnave.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je izpostavil enotnost sedemindvajseterice glede pogajanj o brexitu, nemška kanclerka Angela Merkel pa je napredek ocenila kot spodbuden, čeprav še vedno nezadosten.

"Vsekakor ta hip ni dovolj napredka za prehod v drugo fazo, je pa dobro, da je dobra volja na obeh straneh," je ocenil slovenski premier Miro Cerar. Dobra je po njegovih besedah tudi odločitev 27 članic o začetku notranjih pogovorov o prihodnjih odnosih.

Mayeva bo svoja opažanja o pogajanjih o brexitu predstavila danes, sedemindvajseterica pa bo o brexitu razpravljala v petek. Pričakuje se poziv k začetku notranjih pripravljalnih pogovorov o prihodnjih odnosih in prehodnem obdobju.

Ta politična gesta, s katero se EU približuje Britaniji, ki se želi o prihodnjih odnosih pogajati takoj, naj bi zagotovila premik v pogajanjih in preboj v decembru, ko bo vrh EU znova ocenil napredek.

Mayeva je v odprtem pismu pred odhodom v Bruselj zagotovila, da so državljani na prvem mestu. "Ko smo začeli ta proces, so nas nekateri obrožili, da obravnavamo državljane EU kot pogajalsko orodje. To ne bi moglo biti dlje od resnice," je zapisala.

"Državljani EU, ki danes zakonito živijo v Združenem kraljestvu, bodo lahko ostali," je poudarila. Tudi družine, ki so ustvarile življenje skupaj v EU in Združenem kraljestvu, bodo po njenih besedah lahko ostale skupaj.

Dogovor o pravicah državljanov sicer po njenih besedah ne bo prinesel gotovosti le glede prebivališča, temveč tudi glede zdravstvene oskrbe, pokojnin in drugih prejemkov.

"Državljani EU, ki so plačali v britanski sistem in britanski državljani, ki so plačali v sistem katere od 27 članic EU, bodo imeli koristi od tega," je poudarila britanska premierka.

Ostaja še majhno število pomembnih točk, ki jih je treba doreči. "Dogovor je na dosegu," je ocenila britanska premierka in izrazila prepričanje, da je s prožnostjo in ustvarjalnostjo na obeh straneh pogajanja o pravicah državljanov mogoče končati v prihodnjih tednih.

Mayeva je državljanom zagotovila tudi preproste in poceni postopke za ureditev statusa: "Stroški bodo karseda majhni - nič večji od cene britanskega potnega lista."

Poleg tega državljanom EU ne bo treba poročati o vsakem potovanju v Združeno kraljestvo in iz njega ter ne bo jim več treba imeti celovitega zdravstvenega zavarovanja, ki ga potrebujejo zdaj v skladu s pravili EU, je še zapisala Mayeva v odprtem pismu.