c S

Notranji ministri G7 predvsem o pribežnikih iz vrst IS in terorizmu na svetovnem spletu

20.10.2017 08:40 Neapelj, 19. oktobra (STA) - Na italijanskem otoku Ischia se je danes začelo dvodnevno srečanje notranjih ministrov skupine sedmih najrazvitejših držav sveta (G7), v ospredju katerega naj bi bili predvsem pribežniki iz vrst skrajne skupine Islamska država (IS). Srečanje notranjih ministrov G7 spremljajo tudi protesti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prevladujejo ocene, da je večina tujih borcev v vrstah IS skrajno skupino zapustila v zadnjih nekaj mesecih. Strokovnjaki ob tem že napovedujejo, da se bodo sedaj tudi tisti, ki so ostali, poskušali vrniti naprej v Turčijo, od tam pa v Evropo, kjer se bodo poskušali maščevati za poraz IS, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do srečanja notranjih ministrov G7 prihaja le nekaj dni potem, ko so kurdsko-arabske Sirske demokratične sile ob podpori ZDA v Siriji zavzele Rako, ki je veljala za dejansko prestolnico IS v državi.

Notranji ministri G7 naj bi na svojem srečanju pozornost namenili tudi terorizmu na svetovnem spletu. Analitiki namreč že opozarjajo, da naj bi izguba ozemlja, ki ga je utrpela IS, pomenila, da se bo sedaj boj na terenu spremenil v obveščevalno vojno. Na srečanju bodo tako tokrat sodelovali tudi predstavniki spletnih velikanov, kot so Google, Microsoft, Facebook in Twitter.

Po navedbah italijanskega notranjega ministra Marca Minnitija ocenjujejo, da je med letoma 2014 in 2016 v Sirijo in Irak odpotovalo od 25.000 do 30.000 tujih borcev iz 100 držav, da bi se borili na strani IS. Opozoril je tudi, da se 80 odstotkov radikalizacije džihadistov zgodi prek svetovnega spleta.

Udeležence srečanja na italijanskem otoku Ischia je danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pričakalo okoli 200 protestnikov, nasprotnikov globalizacije. V morje so zlili paradižnikov sok, da bi opozorili na umrle migrante v Sredozemskem morju.

"Morilci, morilci," so vzklikali protestniki, ki jih je nadzorovala policija. Varnostne sile so dovoljene za proteste podelile zgolj 200 demonstrantov.